Maffiosi vouwden schilderij van Caravaggio op

ROME, 7 NOV. Een schilderij van Caravaggio dat al 27 jaar wordt vermist, is onherstelbaar vernield toen maffiosi het na diefstal hadden opgevouwen om het beter te kunnen vervoeren, zo heeft een van de dieven van toen deze week verteld.

Francesco Marino Mannoia, een spijtoptant van de mafia, zei dat hij regelmatig had deelgenomen aan diefstal van beroemde schilderijen. Hij was er ook bij toen in 1969 een kerstscène van Caravaggio uit de kerk van San Lorenzo in Palermo werd gestolen. “Toen de koper het schilderij zag, barstte hij in tranen uit en wilde hij het niet meer”, vertelde Mannoia.

Het schilderij had een waarde van naar schattig vijf miljoen gulden. Bij de speurtocht ernaar zijn zelfs de inlichtingendiensten ingeschakeld, maar alle zoekacties hebben niets opgeleverd.

Mannoia vertelde dit in het proces tegen oud-premier Giulio Andreotti, die terechtstaat op verdenking van jarenlange banden met de mafia.