Kinderagenda

Gouden vogel

Ver weg in een groen land, waar altijd de zon schijnt en iedereen vrolijk is, gebeurt op een dag iets vreselijks: een heks is het groene land binnengekomen en ze betovert alles wat op haar weg komt. Een bloempje, nog helemaal in de knop, sluit ze op. Alleen de Gouden vogel kan het bloempje bevrijden. In het groene land woont ook Viola, ze maakt iedereen blij met haar mooie muziek. Zij gaat de Gouden vogel helpen. Marleen van Tilburg van Poppentheater 't Groene Land speelt op 13 nov om 14u in het bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging Natuurmonumenten, van Tienhovenlaan 5 het poppenspel 'Op zoek naar de Gouden vogel' voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Na de voorstelling ga je in het bos op zoek naar het nest van de Gouden vogel. Toegang van leden ƒ 4,- niet-leden ƒ 5,-. Res 013-5219209.

Speurtochten

Zo'n 250.000 duizend jaar geleden leefden de eerste mensen in Nederland. Het zijn de oudste bewoners van ons land en daarom worden ze ook wel oermensen genoemd. Ze trokken in kleine groepjes rond, leefden in een soort tenten, verzamelden vruchten en jaagden op grote en kleine dieren. In het Bonnefantenmuseum, Maastricht kan je in vitrines (glazen kasten) nog voorwerpen zien die de oermensen ooit gebruikt hebben. Maar gewoon lopen langs vitrines is toch een beetje saai en daarom hebben ze in het Bonnefantenmuseum allerlei speurtochten bedacht. Zo kan meedoen met 'De oermens kampeert in Limburg'. Je begint in een diorama, dat is een podium met daarop een groep mensen van toen nagemaakt op ware grootte. Daar kan je dan ook zien wat die mensen allemaal deden: een neushoorn slachten (die leefden toen in Nederland!), vissen, een vuurtje maken etc. Door goed naar het diorama te kijken en naar de oudste voorwerpen in het museum kan je allerlei vragen beantwoorden. Zoals: hoe kwamen de oermensen aan eten? Door te gaan jagen op wilde dieren? Door naar een slager te gaan? Door eetbare planten en vruchten te verzamelen? Door te gaan vissen? Door op één plek te gaan wonen en boer te worden? Maar misschien vind je een ander tijdperk wel veel leuker, bijvoorbeeld de Romeinse tijd of de Middeleeuwen. Daarover gaan de speurtochten: 'Over rijke Romeinen in mooie villa', 'Beelden om te geloven' (Middeleeuwse beelden) en 'Twee Italiaanse schonen' (de heiligen Lucia en Elisabeth). En heb je nog tijd over dan zijn er altijd nog 'Graven naar de eerste boeren' en 'Vlucht naar Egypte en de Kruisdraging'. De speurtochten kosten ƒ 1,50, zijn voor kinderen van 9 t/m 12 jaar en als je heel slim bent en wat hulp krijgt van je ouders kan je vanaf 6 jaar ook meedoen. Het museum is gratis voor kinderen tot 12 jaar (maar wel met ouders erbij) en is open van dinsdag t/m zondag van 11-17u. Adres: Avenue Ceramique 250, Maastricht. Inl 043-3290190.

Griezelverhalen

Op de Veluwe gebeuren er 's nachts rare dingen. In de donkere bossen komen dan de reuzen, kabouters en witte wieven uit hun hol, boom of paddestoel. Wie daar mooi over kan vertellen is Louis Fraanje van de Stichting Jac. Gazenbeek uit Barneveld. Louis zwerft al jaren door de Veluwse bossen en sprak daar veel met boeren, schaapsherders, jagers en stropers. En die mensen vertelden hem de meest vreemde verhalen. Wil je lekker mee griezelen met Louis Fraanje kom dan op 9 nov om 14u naar bezoekerscentrum Veluwezoom van de Vereniging Natuurmonumenten, Heuvenseweg 5a, Rheden. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, toegang ƒ 5,-. Res 026-4951023.

Voorlezen

Oom Boos-Kusje houdt veel van kinderen. Toch doet hij heel lelijk tegen ze en maakt ze aan het huilen. Logisch dat niemand hem aardig vindt. Ten einde raad gaat Oom Boos-Kusje naar de dokter. Zal alles goed komen? Op zondagmiddag 10 nov om 14u leest Remco Campert voor uit zijn nieuwste boek voor kinderen vanaf 6 jaar in het Letterkundig Museum, Prinses Irenepad 10, Den Haag. Toegangsprijs is ƒ 5,- Res 070-3471114.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.