Kamer wil hoofdpersonen TCR-affaire nader horen

DEN HAAG, 7 NOV. Een meerderheid in de Tweede Kamer van PvdA, CDA, GroenLinks en SP wil alsnog een aantal hoofdpersonen horen van het milieuschandaal rond de havenontvangstinstallatie Tankcleaning Rotterdam (TCR).

De fracties menen dat de beschikbare informatie die is verzameld door de woensdag opgeheven speciale TCR-werkgroep van de Kamer nog onvoldoende basis biedt voor een solide debat met het kabinet. Dat hebben woordvoerders van Groenlinks en CDA uit de werkgroep bevestigd. De VVD voelt helemaal niets voor zo'n nader onderzoek, aldus Kamerlid Blaauw.

Door slecht toezicht door de overheid kon TCR jarenlang duizenden tonnen giftig scheepsafval in de Rotterdamse haven lozen.

Enkele voormalige eigenaren van TCR zitten momenteel een gevangenisstraf uit. De kwestie riep veel vragen op over de rol van de overheid en over de wijze waarop overheidsgelden zijn besteed en de manier waarop daarop toezicht is gehouden.

De werkgroep bleek uiteindelijk intern verdeeld over de te volgen werkwijze. Vooral de PvdA, GroenLinks en SP wilden de rol van de betrokken ministeries en die van oud-minister Kroes (Verkeer en Waterstaat) nader bezien. Kroes gaf het bedrijf een subsidie om in de haven aan de slag te gaan. (ANP)