Japan en Zuid-Korea akkoord over WK

ROTTERDAM, 7 NOV. Japan en Zuid-Korea hebben gisteravond bij een congres van de wereldvoetbalbond (FIFA) in Zürich overeenstemming bereikt over de gezamenlijke organisatie van de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal in 2002. De eerste officiële vergadering tussen de werkgroepen uit beide landen verliep verrassend vlot.

“Het is ongelooflijk dat deze besluiten zo snel gevallen zijn”, liet een Japanse official zich na de urenlange vergadering ontvallen.

Beide Aziatische landen verschilden afgelopen maanden openlijk van mening over het WK. Japan en Zuid-Korea werden het onder andere niet eens over de plaats van de openingswedstrijd en de finale van het WK. In Zürich werd besloten de eindstrijd in Yokohama te laten plaatsvinden. Het eerste WK-duel wordt in Seoul gespeeld.

De FIFA heeft verder officieel vastgesteld dat het WK door 32 landen wordt gespeeld. Tot nu toe waren er 24 deelnemers. Japan en Zuid-Korea hoeven geen kwalificatiewedstrijden te spelen. De lotingen voor de plaatsingswedstrijden wordt in Japan gehouden.

Japan kwam de Zuidkoreanen tegemoet in de naamstelling van het wereldkampioenschap, dat voortaan als 2002 FIFA World Cup Korea-Japan zal worden aangeduid. Beide landen kwamen nog niet tot een akkoord over de financiële afwikkelingen. Ook over de verdeling van de sponsorgelden zal later worden gepraat.

Japan en Zuid-Korea onderhouden sinds het begin van deze eeuw moeizame diplomatieke betrekkingen. Het gekolonialiseerde Korea voelde zich lange tijd achtergesteld bij het veel rijkere Japan. De verrassing was dan ook groot toen beide landen in mei '96 de gezamenlijke organisatie van het WK kregen toegewezen. Nadat Japan en Zuid-Korea onenigheid kregen over het voetbaltoernooi, besloot de FIFA te bemiddelen.