'In Frankrijk dreigt revolte tegen Juppé'

PARIJS, 7 NOV. Kritiek verduren op zijn beleid en zijn als 'arrogant' aangeduide stijl, dat is routine voor Frankrijks premier Alain Juppé. Inmiddels wil 63 procent van de Fransen hoe dan ook een andere premier. Nieuw is de toon waarop een oudgediende als partijgenoot Charles Pasqua hem opzij schuift en president Chirac vraagt eindelijk naar de stem van het volk te luisteren.

Een goede rechterhand van de president, dat is Pasqua's harde kwalificatie van Juppé. Volgens Pasqua, oud-minister van Binnenlandse Zaken in diverse rechtse regeringen, is de tijd er naar: “Het is 1788. De Franse maatschappij staat aan de vooravond van een revolte”, zegt hij vandaag in Le Monde. Omdat de machthebbers “er doof voor zijn, spreek ik maar wat luider”.

Nadat vorige week bekend werd dat Philippe Séguin, voorzitter van de Assemblée Nationale, door adviseurs alternatieven voor het huidige beleid (12,6 procent werkloosheid) heeft laten uitwerken, gaf Pasqua op een bestuursbijeenkomst van de neogaullistische RPR aan dat ook hij het 'vademecum' voor een ander beleid af heeft.

Zowel Séguin als Pasqua is er voor dat Frankrijk eerst de franc flink devalueert voor het land de economische en monetaire unie binnenschuift en aan de huidige wisselkoers vastzit. De twee leidden het anti-Maastricht-front in 1992, en komen nog steeds op voor Frankrijks vermogen “hier rijkdommen te creëren in plaats van elders”, zoals Pasqua suggereert.

De neogaullistische partijtop reageert verontwaardigd op de frontale aanval uit eigen kring. “Een eenzame man die geen werk meer heeft”, zei RPR-fractievoorzitter Péricard over senator Pasqua. Maar de roep om een verlossend woord van president Chirac neemt toe. Maar wat kan hij doen? In dit tij het parlement ontbinden, waarin hij een overweldigende meerderheid heeft, anderhalf jaar voor de reglementaire verkiezingen? Een gezelliger premier kiezen? Met dezelfde broekriemboodschap? Of het roer nog een keer omgooien en het vertrouwen van de rest van Europa verliezen? De slijtageslag gaat door tot de zwakste schakel breekt.

    • Marc Chavannes