Hard Rock Café dicht 'om BSE'

PARIJS, 7 NOV. De Franse autoriteiten hebben gisteren in Parijs het bij toeristen zeer populaire eethuis van de keten Hard Rock Café gesloten, omdat er uit Groot-Brittannië gesmokkeld rundvlees zou worden geserveerd, zo heeft de Parijse politie meegedeeld.

Agenten van de Franse warenwet stuitten op 28 oktober op het vlees bij een inspectie van de keuken van het restaurant. In een verklaring heeft de directie van Hard Rock Café bevestigd dat de zaak om die reden is gebarricadeerd, maar ze zegt te kunnen bewijzen dat de driehonderd kilo gewraakt rundvlees uit Ierland komt, dat niets te maken heeft met de boycot van Brits rundvlees in verband met de gekke-koeienziekte (BSE). De politie op haar beurt heeft toegegeven dat het inderdaad om Iers rundvlees gaat, maar dat het volgens het ministerie van Landbouw niettemin 'clandestien' is. Het restaurant blijft om die reden twee weken vergrendeld.

De Franse directie van de internationale keten heeft aangekondigd juridische maatregelen te nemen, omdat het vlees alleen maar via Engeland is vervoerd. “De beslissing is totaal ongegrond”, aldus de directie van Hard Rock Café. “Het vlees is zelfs op Ierse bodem verwerkt tot hamburgers. Er is op geen enkele wijze inbreuk gepleegd op de Europese boycot van Brits vlees.”

Minister van Landbouw Philippe Vasseur heeft echter aangekondigd dat het niet bij de sluiting voor twee weken zal blijven en dat er aanvullende strafmaatregelen zullen worden genomen tegen Hard Rock Café. “We moeten de gehele wereld duidelijk maken dat diegenen die een loopje nemen met het verbod op de import van vlees uit een bepaald gebied kunnen rekenen op zeer hoge straffen,” aldus Vasseur.

Zowel minister Vasseur als premier Juppé staat de laatste maanden bloot aan hevige kritiek van Franse veehouders, die de bewindslieden verwijten zeer laks te zijn geweest bij het hoog houden van de Franse reputatie op het gebied van rundvlees. (AFP, AP)