Hagemeyer wordt volledig eigenaar HCL Oost-Azië

NAARDEN, 7 NOV. Handelshuis Hagemeyer in Naarden neemt een belang van 100 procent in het bedrijf HCL (Hagemeyer-Cosa Liebermann) in Hongkong. Hagemeyer heeft al 50 procent van de aandelen in bezit en neemt de overige vijftig procent over van de Anova Groep van de Zwitserse industrieel Stephan Schmidheiny. Dat heeft voorzitter van de raad van bestuur van Hagemeyer, A.H. Land, gisteren bekendgemaakt.

De Anova Groep is de vroegere eigenaar van Cosa Liebermann, waarmee Hagemeyer in 1994 de joint venture opzette. Met de transactie is een bedrag van circa 500 miljoen gulden gemoeid.

Land toonde zich buitengewoon verheugd over de kans die Hagemeyer wordt geboden door de Zwitserse marketinggroep. Anova wil in ruil voor haar deel in HCL een belang van 7,5 procent in Hagemeyer en een bedrag van 70 miljoen gulden in contanten. Het belang van 7,5 procent komt overeen met 3,38 miljoen nieuwe, gewone aandelen Hagemeyer, zo stelde Land gisteren.

Door de combinatie Hagemeyer en Cosa Liebermann ontstond twee jaar geleden een marketing-, verkoop- en distributiegroep in Hongkong, die nu een omzet heeft van ongeveer 1,3 miljard gulden, commissie-verkopen buiten beschouwing gelaten.

HCL richt zich op groeimarkten voor consumentenprodukten en technische apparatuur in het Verre Oosten. Het bedrijf vertegenwoordigt exclusieve merkartikelen als Bally, Rolex, Givenchy, Olympus, Moulinex, JVC en General Electric. In de balanscijfers van Hagemeyer werd HCL tot dusverre voor vijftig procent geconsolideerd.

Door de gelegenheid die Hagemeyer nu wordt geboden om het gehele bedrijf in handen te krijgen, zal de geconsolideerde omzet met ongeveer 500 miljoen toenemen.

De Anova Groep heeft bij de onderhandelingen aangegeven het belang in Hagemeyer voor de lange termijn te willen aanhouden.

Onderdeel van de overeenkomst is dat een vertegenwoordiger van de Zwitserse groep zal worden benoemd tot commissaris bij Hagemeyer.

Volgens Land zal de overname van het Zwitserse deel in HCL niet leiden tot een wijziging in de directie van het bedrijf. Ook de bedrijfsstrategie van HCL blijft intact. Met deze strategie heeft HCL de afgelopen twee jaar een sterk groeiende nettowinst behaald. De onderneming telt 2.800 werknemers en heeft behalve haar 'gewone' omzet van 1,3 miljard gulden ook een omzet van 1,25 miljard gulden aan commissie-verkopen.

Bij de marketing, verkoop en distributie van merkprodukten en technische apparatuur heeft HCL gekozen voor een brede geografische spreiding. De onderneming heeft vestigingen in onder meer China, de Filippijnen, Hongkong, India, Indonesië, Japan, Maleisië, Singapore, Taiwan, Thailand, Vietnam, Zuid-Korea en Australië.

Land wijst er op dat de overname van de helft van HCL past 'in het streven van Hagemeyer naar een evenwichtige spreiding van omzet over de verschillende regio's en produktgroepen, waarin het concern actief is. “Met name het belang van een duurzame en betekenisvolle aanwezigheid in de groeimarkten van het Azië-Pacific-gebied is hiermee gediend”, aldus Land. Azië en de Pacific kennen een jaarlijkse groei van vijf tot tien procent.

De transactie zal voor het eind van het jaar worden beklonken. Land ziet in de overname geen aanleiding terug te komen op eerdere uitspraken over de ontwikkeling van de winst per aandeel dit jaar.