Gestolen kunst teruggegeven

PARIJS, 7 NOV. De Franse staat heeft een 19de-eeuws kunstwerk, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Parijs werd gestolen door de nazi's, teruggegeven aan de eigenaresse. Het gaat om een aquarel van een landschap, een van de 28 stukken die een Duitse officier destijds meenam en later op zijn sterfbed in gewetensnood teruggaf aan de Duitse overheid met het verzoek de rechtmatige eigenaren op te sporen.

Het werk werd tot 1992 bewaard in een Oostduits museum. In dat jaar gaf de Duitse staat de werken terug aan Frankrijk. Acht van de 28 stukken kwamen terecht bij de eigenaren of hun erfgenamen, twintig andere - werken van onder anderen Monet, Delacroix en Renoir - gingen naar Franse musea.

Antoinette Carvaillo, die de aquarel in ontvangst nam, vocht jaren voor teruggave. Tijdens de oorlog werden circa27.000 Franse kunstwerken ontvreemd.