Geen wijziging van regering; Parlement in Bosnië trotseert VS

SARAJEVO, 7 NOV. Ondanks toezeggingen van onder anderen president Alija Izetbegovic heeft het parlement van de Bosnische federatie gisteren de Ameriaanse regering getrotseerd door na te laten onderminister van Defensie Hasan Cengic te ontslaan.

De Amerikaanse regering eist al geruime tijd het ontslag van Cengic, omdat hij nauwe banden zou onderhouden met Iran en omdat hij de militaire samenwerking tussen de Bosnische moslims en Kroaten binnen de Bosnische federatie zou frustreren.

Washington heeft de levering van wapens ter waarde van honderd miljoen dollar en hulp bij de opleiding van het leger van de Bosnische federatie afhankelijk gemaakt van het ontslag van Cengic.

President Izetbegovic heeft zijn onderminister - met wie hij zeer goed bevriend is en samen met wie hij in 1983 door het toenmalige titoïstische regime werd veroordeeld - tegen de aantijgingen verdedigd. Hij veroordeelde vorige week de Amerikaanse eis als een 'diktat'. Maar Izetbegovic beloofde wel dat Cengic in het kader van een wijziging van de regering zou worden vervangen, al zou hij wel een andere functie krijgen; het parlement van de Bosnische federatie zou op zijn volgende zitting tot die wijziging besluiten. Algemeen werd verwacht dat dan ook de Bosnische minister van Defensie, een Kroaat, zou worden vervangen.

Het parlement van de Bosnische federatie kwam gisteren in Sarajevo bijeen, maar nam geen besluit over de vervanging van Cengic of enig ander lid van de regering en sprak zelfs niet over personele wijzigingen. Een medewerker van president Izetbegovic zei later dat de Bosnische Kroaten dat thema van de agenda hadden geweerd. Dat werd impliciet tegengesproken door de fractieleider van de HDZ, de grootste partij van de Bosnische Kroaten, die zei dat “Cengic een probleem van de moslims is”. De secretaris-generaal van de belangrijkste moslim-partij, de SDA van president Izetbegovic, zei dat het thema-Cengic op “een volgende zitting” van het parlement wordt besproken. Hij zei er niet bij wanneer die zitting plaatsheeft.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Sarajevo herhaalde gisteren dat het leger van de Bosnische federatie de beloofde wapens niet krijgt zolang onderminister Cengic in functie is. Een Amerikaans schip met de wapens aan boord koerst al twaalf dagen in internationale wateren voor de Kroatische kust, wachtend op het sein de wapens te lossen. Het heeft al eens aangemeerd in de haven Ploce, maar voer een dag later uit zonder de lading te hebben gelost.

De Bosnische autoriteiten hebben steeds tegengesproken dat Cengic banden met Iran onderhoudt of zich niet coöperatief opstelt bij de vorming van een gezamenlijk leger van moslims en Kroaten. Volgens Izetbegovic speelt Bosnië “geen dubbel spel.”

Een hoge Amerikaanse officier, die betrokken is bij de samenvoeging van de legers van de moslims en de Kroaten, liet gisteren weten dat hij met onderminister Cengic goed samenwerkt en dat hem geen problemen bekend zijn. Hij wilde zijn naam niet geven omdat de zaak “te delicaat' is”. (Reuter, AP)