Euforie op Wall Street over uitslag verkiezing

NEW YORK, 7 NOV. Amerikaanse aandelen stegen gisteren in euforie over de verkiezingsuitslag van dinsdag. Vooral de combinatie van een Democratisch Witte Huis en een Republikeins Congres had effect.

Hoewel veel analisten zich achter het oor krabden over de spectaculaire stijging van de Dow Jones met 96 punten, ruim anderhalf procent, en de Nasdaq met 16, meenden anderen dat de verkiezingen de oorzaak waren. De Dow Jones sloot voor het eerst boven de 6100 en brak voor de 32ste keer dit jaar een record. Het verhandelde volume bedroeg 509 miljoen aandelen.

De redenering achter het optimisme op de beursvloer is dat verrassingen nu niet meer mogelijk zijn. De status quo van de regering Clinton beviel beleggers goed. Men weet wat hij doet en van een nieuwe president moet je dat nog maar afwachten.

Sommige sectoren profiteerden meer dan anderen. De tabaksaandelen stegen, met Marlborofabrikant Philip Morris voorop, omdat een Republikeins Congres strengere maatregelen tegen roken kan tegenhouden. In het algemeen staan Republikeinse politici minder vijandig tegenover de tabaksindustrie en zij krijgen in ruil daarvoor ook meer donaties.

Ook de gezondheidsindustrie profiteerde - Columbia HCA, Oxford Healthcare - omdat beleggers door de combinatie van Clinton en een Republikeins Congres niet hoeven te vrezen dat er radicale veranderingen in de sector zullen plaatshebben. Wellicht is de mening dat juist door samenwerking iets kan worden gedaan aan de groeiende kosten in de sector.

De technologieaandelen - Cisco, Intel, Sun Microsystems - stegen omdat in Californië een referendumvoorstel, Proposition 211, niet is aangenomen. Het voorstel zou het gemakkelijker hebben gemaakt om bedrijven waarvan aandelenkoersen fluctueren gerechtelijk te vervolgen. Dit gold niet alleen voor in Californië gevestigde bedrijven, maar ook in gevallen waarbij de gedupeerde aandeelhouderin Californië woont.