DOODSTRAF

Met de Grondwetswijziging van 1983 is in Nederland de doodstraf formeel afgeschaft. De doodstraf verdween in 1870 uit het burgerlijke strafrecht, maar werd in 1943 weer ingevoerd met het oog op de bestraffing van oorlogsmisdadigers.

Na de Tweede Wereldoorlog werden, door de Bijzondere Rechtspraak, 152 doodstraffen opgelegd, waarvan er 40 daadwerkelijk zijn voltrokken. Mauritius, Zuid-Afrika en Spanje hebben vorig jaar de doodstraf afgeschaft. Hiermee daalde het aantal landen met de doodstraf tot onder de helft van alle landen ter wereld. Jaarlijks schaffen circa vier landen de doodstraf af.

In Europa kennen alle nieuwe republieken van het vroegere Joegoslavië de doodstraf, evenals Polen, Rusland en Oekraïne.

In 38 deelstaten van de VS verblijven circa 3.000 gevangenen in 'dodencellen'. In 16 staten werden 56 gevangenen ter dood gebracht. In Pennsylvania gebeurde dat voor het eerst sinds dertig jaar en in Montana voor het eerst sinds vijftig jaar. De staat New York voerde de doodstraf opnieuw in. Florida en Texas staan bekend als staten waar de doodstraf relatief vaak ten uitvoer wordt gelegd.

In China is vorig jaar ten minste 3.110 keer de doodstraf uitgesproken en zeker 2.190 keer voltrokken. Het aantal misdrijven waarop maximaal de doodstraf staat, is uitgebreid tot 68. Regelmatig worden 'massa-executies' uitgevoerd, onder meer van drugshandelaren en autodieven.

Veel Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen kennen de doodstraf. Zij wordt echter niet meer uitgesproken en uitgevoerd in Venezuela, Brazilië, Peru, India, Nepal en Israel.

Amnesty International voert op diverse manieren actie tegen de doodstraf.

Inlichtingen: Amnesty Amsterdam, afdeling actie, = (020) 6 26 44 36.