Deventer kinderen zien slechts glimp van de sint

DEVENTER, 7 NOV. Vijf katholieke basisscholen in Deventer willen dit jaar niet meewerken aan de intocht van Sint Nicolaas op 5 december. De intocht van de goedheiligman is volgens directievoorzitter J. Jeurnink “nauwelijks kindgericht”. De happening is veel te massaal, waardoor slechts een paar kinderen slechts een glimp van hem kunnen opvangen.

“De sint heeft alleen oog voor de leden van de sinterklaascommissie”, klaagt Jeurnink. Bovendien moeten de kinderen vaak uren in de kou wachten op de kade van de IJssel.

Deventer is de enige gemeente in Nederland waar de Sint niet eerder dan 5 december welkom is. “Het is bij ons traditie dat hij niet vóór zijn verjaardag in het openbaar verschijnt”, zegt wethouder van onderwijs A. Scholten. Deze bepaling is zelfs in een gemeenteverordening verankerd.

Toen een “nep-sinterklaas” vorig jaar al in november zijn gezicht liet zien in de stad werd hij prompt gearresteerd door de politie. “Wij willen de spanning van het sinterklaasfeest geleidelijk opvoeren”, voert Scholten als argument aan. “Het is niet de bedoeling dat al twee weken van tevoren het commerciële circus rond zijn persoon losbarst.” Zwarte Pieten en het zetten van de schoen zijn vóór 5 december wel toegestaan, zodat het sinterklaasgevoel bij de Deventer kinderen niet hoeft te ontbreken.

De katholieke scholen willen hun kinderen wel de gelegenheid geven om facultatief de intocht bij te wonen. Later op de dag zullen de scholen “op hun eigen manier” het sinterklaasfeest vieren. “Wij hopen dat de sinterklaascommissie door onze actie gehoor geeft aan onze ideeën. Volgend jaar moet het kind weer centraal staan”, aldus Jeurnink.

De wethouder gaat in het conflict bemiddelen zodat ook de katholieke schoolkinderen de intocht zullen meemaken. “Het zou toch vreemd zijn als zij op het feest van de Bisschop van Mira ontbreken”.