Deense groep tegen EU verliest

KOPENHAGEN, 7 NOV. Een groep van elf Denen die een rechtszaak is begonnen tegen de regering wegens het Deense lidmaatschap van de EU heeft eergisteren een eerste nederlaag in de rechtszaal geleden.

Volgens de rechtbank hoeven vertrouwelijke regeringsdocumenten niet betrokken te worden bij de beoordeling van de eis van de elf dat het Deense lidmaatschap in strijd wordt verklaard met de grondwet omdat het heeft geleid tot een onaanvaardbaar verlies aan soevereiniteit.

Als de regering uiteindelijk (in Denemarken wordt er van uitgegaan dat het proces wel twee jaar kan duren) de elf in het gelijk stelt zou Denemarken zijn lidmaatschap van de EU moeten herzien of zelfs heroverwegen.

De elf kondigden gisteren onmiddellijk aan tegen de uitspraak in hoger beroep te zullen gaan. (Reuter)