Coalitie Milosevic loopt meerderheid van tweederde mis

BELGRADO, 7 NOV. De regerende coalitie van de Servische president Slobodan Milosevic heeft bij parlementsverkiezingen die zondag in Joegoslavië (Servië en Montenegro) werden gehouden forse winst geboekt, maar is de absolute meerderheid in het federale parlement net misgelopen.

Volgens de gisteren in Belgrado gepubliceerde einduitslag van de verkiezingen kan Milosevic' coalitie rekenen op 64 van de 138 zetels, een winst van zeventien zetels in vergelijking met de zetelverdeling in het oude parlement.

De coalitie, die bestaat uit de socialistische partij van Milosevic, de communistische partij Verenigd Links van zijn vrouw Mirjana Markovic en de kleine Nieuwe Democratie, kan daarnaast ook rekenen op de Montenegrijnse socialisten, die twintig zetels hebben veroverd.

Aldus komt Milosevic met 84 zetels nog zeven stemmen tekort voor de tweederde meederheid die hij nodig heeft om grondwetswijzigingen door te voeren. Milosevic wil volgend jaar, als hij niet opnieuw als president van Servië kan worden gekozen, president van Joegoslavië worden. Die functie, die nu geen politieke inhoud heeft, moet worden versterkt met vergaande bevoegdheden door wijziging van de grondwet.

Het zal Milosevic weinig moeite kosten bij de oppositie nog zeven parlementariërs te vinden die hem in staat stellen de grondwet te wijzigen. Hij zal zich vooral concentreren op de traditioneel pro-Servische Montenegrijnse Volkspartij, die acht zetels behaalde.

De oppositie is er bij de verkiezingen nauwelijks aan te pas gekomen. De uit drie partijen bestaande coalitie Zajedno (Samen) bezet slechts 22 zetels in het parlement. De grootste verliezer is de ultranationalistische Servische Radicale Partij, die acht zetels verloor en er zestien overhield. De resterende zetels gingen naar kleine regionale partijen uit Montenegro, Vojvodina en de Sandzak.

De oppositie heeft haar nederlaag geweten aan Milosevic' greep op de media. Volgens een oppositieleider zijn verder veel stemmen van fictieve kiezers uitgebracht: “De communisten hebben een speciale manier van stemmen. Ze hebben veel nietbestaande en dode zielen onder hun aanhang.”

In het nieuwe Montenegrijnse parlement veroverden de met Milosevic verbonden Montenegrijnse socialisten 45 van de 71 zetels. (AFP)