Clinton begint aan samenstelling van nieuwe regering

WASHINGTON, 7 NOV. Meteen na zijn herverkiezing is de Amerikaanse president, Clinton, begonnen aan de samenstelling van een nieuwe regering. Onder anderen heeft minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher zijn ontslag ingediend. Ook de stafchef van het Witte Huis, Leon Panetta, minister van Handel Mickey Kantor en minister van Defensie William Perry hebben uit eigen beweging gezegd te zullen opstappen.

Minister van Energie Hazel O'Leary zou opstappen op aandringen van de president. Volgens Clintons politieke adviseur George Stephanopoulos, die zich ook bezint op een vertrek en de Britse Labourpartij zijn diensten heeft aangeboden, zal ongeveer de helft van het kabinet worden vervangen. Clinton is al op zoek naar nieuwe ministers, hij overweegt ook een of meer Republikeinen in zijn kabinet op te nemen.

Clinton keerde gistermiddag, nog stralend van zijn verkiezingsoverwinning, uit Little Rock terug naar Washington. Daar bereidde de staf van het Witte Huis hem, zijn gezin en vice-president Gore met gezin een feestelijk onthaal. In een toespraak tot zijn medewerkers en personeel zei de president: “We hebben deze race gewonnen door onze staat van dienst en door de plannen die we gemaakt hebben, en omdat we de Amerikanen ingeprent hebben dat het met ons niet bij woorden blijft.”

Clinton stond er in zijn rede niet bij stil dat de Republikeinen de meerderheid hebben weten te behouden in beide huizen van het Congres. Republikeinse leiders spraken gisteren in verzoenende termen over Clinton en toonden zich bereid samen te werken met het Witte Huis. De Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Trent Lott, legde de verkiezingsuitslag uit als “een nieuwe kans voor ons allemaal om samen te werken”.

Opiniepeilingen geven aan dat veel kiezers met tegenzin hun stem hebben uitgebracht op een van beide presidentskandidaten. Vooral over de eerlijkheid van president Clinton bleken veel twijfels te bestaan, ook bij kiezers die op hem stemden. Politieke commentatoren hebben daarvoor de term “stemmen-met-je-neus-dicht” gemunt.

Volgens woordvoerders heeft president Clinton tijdens zijn campagne nog geen beslissingen willen nemen over de samenstelling van zijn nieuwe kabinet. Maar de afgelopen dagen is stafchef Leon Panetta begonnen met het voeren van gesprekken.

Pagina 5: Veel namen doen de ronde voor kabinet

Daarin vertelde hij zijn gespekspartner dat de president hem of haar graag nog wilde behouden, of hij liet blijken dat het misschien beter was ontslag te nemen. Minister van justitie Janet Reno die aanvankelijk te horen had zullen krijgen dat haar tijd erop zat, lijkt nu toch te mogen blijven. Clinton wil de indruk vermijden dat hij de minister vervangt nu zij overweegt een onderzoek in te stellen naar mogelijk illegale campagnebijdragen die Clinton ontvangen zou hebben van buitenlandse geldschieters.

Talrijke namen doen in Washington de ronde als kandidaten voor het nieuwe kabinet. Voor het ministerschap van Buitenlandse Zaken worden genoemd de voormalige senator George Mitchell, Clintons speciale gezant voor Noord-Ierland die in de rol van Bob Dole met Clinton geoefend heeft voor de verkiezingsdebatten op de televisie; de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Madeleine Albright; Richard Holbrooke, de voormalige onderminister van Buitenlandse Zaken die de architect was van het akkoord van Dayton; generaal buiten dienst Colin Powell; en nationaal veiligheidsadviseur Anthony Lake.

Voor Defensie worden John Deutch genoemd, de directeur van de CIA, en senator Sam Nunn. Ook John White, de tweede man van het ministerie zou in de markt zijn. Voor de belangrijke post van stafchef van het Witte Huis zou Clintons persoonlijke golfvriend Erskine Bowles boven aan het lijstje staan. Bowles is eerder al plaatsvervangend stafchef geweest, maar hij keerde na anderhalf jaar weer terug naar South Carolina waar hij werkt bij een investeringsbank.

    • Juurd Eijsvoogel