Burgemeester Ouwerkerk wil laten zien wie hij is

GRONINGEN, 7 NOV. Voorovergebogen, zijn handen onder de tafel en met rooie vlekken in zijn gezicht gaf hij zijn verklaring. “Ik ben hier buitengewoon door geraakt en buitensporig beschadigd. Ik zal laten zien wie ik ben”, zei de aangeslagen burgemeester H. Ouwerkerk gisteren in een spoeddebat in de gemeenteraad van Groningen.

De gemeenteraad accepteerde de uitleg van de PvdA-burgemeester over het verzwijgen van een betaalde bijbaan. Alle fracties keurden zijn handelwijze af, maar aanvaardden zijn excuses. Ouwerkerk raakte in opspraak toen zijn nevenfunctie afgelopen weekeinde aan het licht kwam.

Hij bleef bij de verklaring dat hij de bestuursfunctie bij de administratiestichting van de Mourik-groep, een aannemersbedrijf uit Groot-Ammers, niet had gemeld omdat hij in de veronderstelling verkeerde dat dat niet hoefde omdat het een privé-aangelegenheid betrof. “Dat is fout. Daarvoor bied ik de raad mijn welgemeende excuses aan.” Een dag eerder had Ouwerkerk de nevenfunctie al neergelegd omdat de discussie die is ontstaan “noch in het belang is van de gemeente en noch in het belang is van het bedrijf”.

Met onbegrip, ongeloof en verbijstering hadden de raadsleden kennisgenomen van zijn handelwijze en zijn verklaring. K. Schuiling (VVD): “Als geen ander heeft hij een antenne voor de publieke reacties in deze kwesties.”

A. Walsma (PvdA): “Een domme fout zonder opzet.” K. Dekker (GroenLinks): “Verbazingwekkend dat een man van zo'n formaat zo'n politieke blunder begaat.” Zij zei te twijfelen aan zijn politieke en bestuurlijke beoordelingsvermogen en drong aan op een betere verklaring van Ouwerkerk voor het verzwijgen van de bijbaan. “Ook zonder kennis van artikel 67 van de Gemeentewet zou je toch automatisch die functie moeten opgeven”, vroeg Dekker. Ouwerkerk zei niet met een andere uitleg te komen. “Ik ga hier niet iets uit mijn duim zuigen.”

Ouwerkerk vindt dat alle verhalen over belangenverstrengeling op suggesties gebaseerd zijn. De Mourik-groep heeft de afgelopen jaren niet in de gemeente Groningen gewerkt en in Noord-Nederland is het bedrijf alleen voor de NAM en andere oliemaatschappijen actief, zo zei de burgemeester. Alleen de SP maakte nog een punt van de belangenverstrengeling, vooral omdat Ouwerkerk zitting heeft in het Afval Overleg Orgaan en de Mijnraad, beide adviesorganen van de overheid. Deze functies waren volgens P. Verschuren (SP) niet te rijmen met de bijbaan bij Mourik. “Als Ouwerkerk de vergaderingen van de raad van commissarissen van Mourik bijwoont, dan wordt daardoor zijn denken bepaald. Hij is dan geen onafhankelijke bestuurder meer.”

De les van het debat was volgens Ouwerkerk goed doorgedrongen. “Ik zou het prettig vinden als u nog een tijdje met mij wilt doorgaan.” Hij kreeg daarop de voorzittershamer van wethouder Smink voor de reguliere raadsvergadering terug.