Belgische magistraat beticht van corruptie

BRUSSEL, 7 NOV. Een hoge Belgische magistraat wordt verdacht van oplichting en corruptie. Hij wordt ervan beschuldigd tegen betaling justitiële onderzoeken voor betrokkenen gunstig te hebben afgehandeld. Ook zou hij ondernemers hebben afgeperst. Als zij hem niet betaalden, zorgde hij ervoor dat zij moeilijkheden met justitie kregen.

Het gaat om Franz-Joseph Schmitz, eerste advocaat-generaal (plaatsvervangend procureur-generaal) in Luik. Hij is tevens al decennia één van de notabelen van de christen-democratische partij in het Duitstalige gewest rond Eupen. Uit die streek zijn ook de beschuldigingen van oplichting afkomstig.

Volgens het Belgische dagblad De Morgen is een eerste justitieel onderzoek naar Schmitz afgerond. De Luikse procureur-generaal heeft een rapport hierover gestuurd naar de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie. Minister van Justitie De Clerck heeft vanmorgen laten weten dat hij ook van de zaak op de hoogte is gebracht. Een magistraat als Schmitz kan net als een minister alleen door het Hof van Cassatie worden vervolgd.

Schmitz heeft tegenover De Morgen de beschuldigingen ontkend. De zaak zou afgelopen voorjaar aan het rollen zijn gebracht door een getuige, die zich schriftelijk met zijn beschuldigingen bij de procureur-generaal in Luik meldde.

    • Ben van der Velden