Airbus bouwt met AVIC

ZHUHAI, 7 NOV. De Europese vliegtuigfabrikant Airbus zal zich aansluiten bij het samenwerkingsverband tussen het Chinese AVIC en Aero International (Regional), dat van plan is een 100-zitter te bouwen. Volgens Airbus-president Rolf Rue gebeurt dit op verzoek van de Chinezen.

AVIC stuurt al langer aan op deelneming van Airbus. Airbus en AIA zullen naar zijn zeggen “rekening houden” met het Chinese verzoek. AIA is een samenwerkingsverband van British Aerospace, Aérospatiale (Frankrijk) en Alenia (Italië). De twee eerste zitten in Airbus, dat verder bestaat uit het Duitse Dasa en Casa uit Spanje. AVIC krijgt in de 100-zitter een belang van 46 procent en AIA van 39 procent. De Asia Express 100 kost 1,7 à 2,5 miljard dollar en geeft de Europese industrie voor het eerst een belangrijke voet tussen de deur op de Chinese markt, die wordt gedomineerd door de Boeing-737.