Winkeliers boeken forse omzetgroei

ROTTERDAM, 6 NOV. De omzet in de detailhandel is in het derde kwartaal van 1996 met 3,3 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Omdat de prijzen in deze periode daalden met 0,2 procent, ligt de stijging van de feitelijke verkopen nog hoger, namelijk op 3,6 procent.

Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekend heeft gemaakt. De stijging van de bestedingen van consumenten is opmerkelijk, na de stagnatie van vorig jaar. Het CBS heeft volgens een woordvoerder nog geen duidelijk verband gevonden met de verruiming van de openingstijden van winkels sinds 1 juni dit jaar. Maar het CBS wijst er wel op dat “bij de beoordeling van de ontwikkelingen” rekening moet worden gehouden met de ruimere openingstijden. Pas begin volgend jaar kan volgens het CBS worden vastgesteld of de ruimere openingstijden, waarvan nu vooral supermarkten en warenhuizen in de grote steden gebruik maken, structureel hebben geleid tot grotere bestedingen van consumenten.

Volgens het CBS heeft vooral de stijging van de omzet van niet-levensmiddelen (non-food) bijgedragen aan de hogere omzetten in de detailhandel. De omzet in de sector non-food steeg met 4,8 procent. Vooral de omzetgroei van 10,9 procent in de meubelbranche en van 4,3 procent in de modewinkels was opvallend. De branche behaalde deze groei pas na een prijsdaling van 1,1 procent. Het volume van de verkopen nam dan ook sterker toe, met 5,8 procent. Ook drogisterijen, schoenwinkels, juweliers en computerwinkels deden goede zaken. De omzet van de textielsupermarkten en de fotospeciaalzaken daalde echter met 2,6 en 3,2 procent.

In de sector voeding bleef de omzetstijging beperkt tot 1,4 procent. Omdat de prijzen daalden met 0,5 procent, werd er feitelijk in deze sector 1,9 procent meer verkocht. De omzet van de supermarkten steeg het meest, maar liefst 2,1 procent, bij een prijsdaling van 0,7 procent. De slagers leden in het derde kwartaal van 1996 minder omzetverlies dan in de voorgaande drie kwartalen. De omzet daalde met 1,4 procent.

Een woordvoerder van het CBS wees erop dat de omzet in de detailhandel nog hoger uitkomt wanneer rekening wordt gehouden met het verschil in verkoopdagen. De maand september telde een vrijdag en zaterdag minder en een zondag en maandag meer dan in september 1995. Het CBS schat dat zonder dit verschil de omzetten in september circa acht procent hoger zouden liggen.