VVD ziet aanhang bij leden FNV toenemen

DEN HAAG, 6 NOV. Het aantal VVD-stemmers binnen de vakcentrale FNV is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd van 4,6 tot 14 procent. Als de vakbondsleden op dit moment de Tweede Kamer zouden samenstellen, wordt de VVD - na de PvdA - de tweede partij. D66 is de afgelopen vijf jaar uit de gratie geraakt bij de FNV-leden.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat FNV Bulletin vandaag publiceert.

De PvdA krijgt 48,4 procent van de stemmen; in 1991 bedroeg dit percentage 37,9. De PvdA nadert daarmee het niveau van de jaren tachtig, toen ruim de helft van de FNV-leden op de PvdA stemde. Door het WAO-besluit van het vorige CDA-PvdA-kabinet duikelde de partij begin jaren negentig omlaag naar 37,9 procent. De aanhang voor de PvdA zit vooral bij de Industriebond (56,6 procent) en de Bouw- en Houtbond (59 procent).

Van de FNV-leden zou nu 11,5 procent op D66 stemmen; vijf jaar geleden bedroeg dit percentage nog 31,9. GroenLinks ziet de aanhang licht groeien van 10,3 tot 11,7 procent. Daarmee is GroenLinks de derde partij. De partij is vooral populair bij de ambtenarenbond AbvaKabo en de onderwijsbond ABOP. De vijfde partij is het CDA met 8,6 procent van de stemmen; vijf jaar geleden stemde 13,1 procent van de FNV'ers op het CDA. Nieuw op de lijst is de Socialistische Partij met 3,7 procent van de FNV-stemmen. De Centrum Democraten krijgen 0,9 procent. Bij de peiling in 1991 was het 0,4 procent, maar tussentijds bleek dat deze partij 2,8 procent van de FNV'ers trok.