Vredesproces centraal in reacties in Midden-Oosten

TEL AVIV/ ANKARA, 6 NOV. In de reacties in het Midden-Oosten op de herverkiezing van president Clinton staat diens houding ten opzichte van het vredesproces centraal. Premier Benjamin Netanyahu gaat er vanuit dat de herverkiezing van president Bill Clinton niet tot Amerikaanse druk op Israel in het vredesproces in het Midden-Oosten zal leiden.

Nog voordat de verkiezingsuitslag gisteravond bekend was zei hij in een tv-vraaggesprek dat “diegene ( hij doelde op Yasser Arafat) die op grote Amerikaanse druk op Israel rekent, bedrogen zal uitkomen”.

Volgens Netanyahu stoelen de goede en vriendschappelijke betrekkingen tussen Israel en de VS op de gedachte dat de beslissingen die het lot van Israel bepalen ook in Israel worden genomen en “niet door een vriend aan de overkant van de zee”. Netanyahu legde er de nadruk op dat Israel er zich niet zal bij neerleggen dat over Israels toekomst in Washington zal worden beslist. “Dat is niet de weg en niemand hier of daar denkt daaraan”.

Oud-premier Shimon Peres zei vanmorgen dat de herverkiezing van Clinton “goed voor het Midden-Oosten en het vredesproces is”. Hij prees de warme vriendschap van Clinton voor Israel en diens diepgaande kennis van het Midden-Oosten dossier. Oud-minister Jossi Sarid, thans de leider van de Burgerrechtenpartij, voorspelde gisteren in de Knesset dat de herverkiezing van Clinton onvermijdelijk tot een botsing met Netanyahu zal leiden wegens het ontstane wantrouwen tussen beide leiders.