Veertiende suïcide in strafcel dit jaar

Niet bekend

Het was de veertiende zelfmoord in een penitentiaire inrichting dit jaar. In 1995 waren er ook veertien zelfmoordgevallen in Nederlandse huizen van bewaring en gevangenissen. In 1994 waren er drie, en in de jaren daarvoor gemiddeld tussen de zeven en negen.

“In 1982 hadden we ook een uitschieter naar boven”, aldus de woordvoerder van Justitie. “Toen waren er twaalf zelfmoorden, op een gevangenispopulatie die drie keer zo klein was als de huidige. Als je dat aantal zou doorberekenen zouden we dit jaar op zesendertig zelfmoorden moeten uitkomen.” Het aantal plaatsen in penitentiaire inrichtingen is de laatste jaren met enige duizenden toegenomen.

Zelfmoorden in gevangenissen hebben volgens de woordvoerder de aandacht van het ministerie. “Er wordt gekeken naar de opleiding van personeelsleden, met de bedoeling dat zij nog attenter worden op mogelijke signalen van gevangenen. Ook heeft overleg plaats met het ministerie van Volksgezondheid zodat psychisch gestoorde gedetineerden over kunnen naar een andere instelling.”

Minister Sorgdrager (Justitie) zei augustus dit jaar dat zij niet van plan is voorwerpen uit cellen te laten verwijderen die voor een suïcide gebruikt zouden kunnen worden. Zij zei dit nadat in twee Rotterdamse gevangenissen gedetineerden zich hadden opgehangen aan hun broekriem. Daarvoor had een gedetineerde in Scheveningen zich opgehangen aan zijn lakens. Zelfs met het innemen van riemen, veters en stropdassen bij alle gedetineerden kan, volgens de woordvoerder van Justitie, niet worden voorkomen dat gedetineerden de hand aan zichzelf slaan.

“Als je alle cellen gaat strippen van voorwerpen die bij een zelfmoordpoging gebruikt kunnen worden, hou je in Nederland geen humane detentie over. Mensen die per se zelfmoord willen plegen, vinden toch een weg. Dan bonken ze wel met hun hoofd tegen een muur.”