Van Traa heeft nog steeds contact met drugscrimineel

DEN HAAG, 6 NOV. De ex-voorzitter van de enquêtecommissie opsporingsmethoden, M. van Traa, heeft tot vorige maand getracht informatie te vergaren over corruptie bij de top van de Nederlandse politie via gesprekken met een beruchte Nederlandse drugscrimineel. Bij justitie is daarover verbazing ontstaan omdat de commissie-Van Traa al in juni is ontbonden.

Van Traa is bovendien eerder dit jaar, toen zijn commissie nog bestond, door OM-topman Docters van Leeuwen onderhouden over de gevaren van contacten met criminelen, zo bevestigt een OM-woordvoerder. Justitie heeft Van Traa toen laten weten dat hij zichzelf in moeilijkheden zou brengen omdat de bewuste drugshandelaar, die gedetineerd is, eisen stelde aan zijn medewerking. Het sluiten van deals is een van de opsporingsmethoden die de enquêtecommissie “met grote terughoudendheid” wil zien toegepast.

De bewuste crimineel zit op dit moment een straf uit wegens handel in drugs. Tijdens zijn proces al heeft hij laten weten zeer interessante informatie te hebben over corruptie van opsporingsambtenaren. Hij heeft er toen nooit wat over willen loslaten. De crimineel is volgens bronnen bij politie en justitie een van de 'groei-informanten' waarmee de Haarlemse politie infiltreerde in het drugsmilieu via het doorlaten van tonnen drugs. De crimineel werd eerder gepakt wegens hasjhandel bij een infiltratie-actie van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) op Nederlandse bodem.

Justitie kreeg dit voorjaar het vermoeden dat de opstelling van Van Traa zou moeten leiden tot een deal met de crimineel over vermindering van zijn straftijd. Nadat informatie hierover bij de top van het OM terechtkwam, werd de enquêtecommissievoorzitter dringend aangeraden het 'runnen' van informanten te staken. Van Traa weigert desgevraagd ieder commentaar.

Vice-voorzitter van de enquêtecommissie T. de Graaf zegt dat de commissie er nooit een geheim van heeft gemaakt dat men in het criminele milieu ook informatie wilde vergaren.

“Wij wilden weten van criminele informanten of zij de politie hebben gerund of andersom”, aldus De Graaf, die niet op dit specifieke geval wil ingaan.

Pagina 3: Criminelen bron enquêtecommissie

Volgens kringen rond de enquêtegroep “kende één commissielid een crimineel uit een vorig leven”. In het oktobernummer van het tijdschrift van het OM, Opportuun, heeft Van Traa bevestigd dat er een aantal mensen uit het criminele milieu als bron voor de enquêtecommissie is aangeboord. De contacten hebben hem naar eigen zeggen onder meer “een beter begrip” bijgebracht over “hoe een geweten wordt opgerekt voor geld”.

In datzelfde vraaggesprek zei Van Traa echter dat hij geen enkele bemoeienis meer wenst te hebben de enquête. “Als commissie waren we effectief omdat we tijdelijk waren. Ik ga niet over mijn graf heen regeren, dat is contraproduktief.”

Toch heeft Van Traa zelfs nog vorige maand een ontmoeting met de betreffende crimineel gehad. De Graaf zegt dat hij na de opheffing van de commissie in juni “niets meer vernomen heeft van de contacten die commissieleden sindsdien hebben oderhouden”.

De woorvoerder van minister Sorgdrager laat weten dat de bewindsvrouw geen enkele bemoeienis heeft gehad met het afraden aan Van Traa van zijn criminele contacten.

Een woordvoerder van het OM zegt “dat het aan Van Traa is contacten te onderhouden met wie hij wil”.

    • Marcel Haenen
    • Tom-Jan Meeus