Turkije

Turkije verkiest Bill Clinton boven Bob Dole als president van de VS, maar politieke waarnemers in Ankara menen dat de samenstelling van het Congres voor Turkije van groter belang is dan de persoon in het Witte Huis. Ondanks de inspanningen van Clinton om de banden met Turkije aan te halen, bleef het Congres Turkije kritiseren wegens de gebrekkige democratie, het schenden van de mensenrechten, de Koerdische guerrillastrijd in het Zuidoosten van het land en het Cyprus-conflict.

Onder druk daarvan wacht Ankara bij voorbeeld nog steeds op de levering van 10 Cobra-vliegtuigen (ter waarde van 150 miljoen dollar) die in de VS zijn besteld. Ankara zegt die vliegtuigen dringend nodig te hebben in de strijd tegen de separatistische Koerdische Arbeiders Partij (PKK). Niet-gouvernementele organisaties, evenals de invloedrijke Griekse lobby in de VS, timmeren steeds meer aan de weg in hun pogingen om het Congres ervan te doordringen dat Turkije moet democratiseren, alvorens de wapenleveranties kunnen worden hervat en de politieke banden kunnen worden aangehaald. De algemene indruk is dat de invloed van de actiegroeperingen op de Amerikaanse politiek de komende jaren verder zal toenemen, waardoor de nationalistische Turkse politiek verder onder de druk komt te staan in de VS.