Steun Zuiden voor Clinton; Aanval van Democraten op Huis faalt

WASHINGTON, 6 NOV. Ondanks een ongekend intensieve steuncampagne van de Amerikaanse vakbonden is het de Democraten niet gelukt voldoende zetels in het Huis van Afgevaardigden te bemachtigen om de meerderheid op de Republikeinen te heroveren. Veel van de Congresleden die twee jaar geleden op basis van het Contract met Amerika zijn gekozen hebben de felle aanvallen op hun zetels afgeslagen.

Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet duidelijk hoe de zetelverdeling er precies komt uit te zien, maar dat de Democraten de negentien zetels winst zouden boeken die ze nodig hebben om de meerderheid te halen was uitgesloten. Of de Republikeinen Newt Gingrich weer zullen kiezen als voorzitter van het Huis is nog onzeker.

De uitslagen van de presidentsverkiezingen geven aan dat Clinton in het zuiden, dat geldt als een bolwerk van de Republikeinen, aanzienlijke steun heeft. Hij won in Florida, een staat waar veel oudere Amerikanen wonen. Onder ouderen is de opkomst doorgaans hoog, en Clinton heeft zich tot kampioen van hun zaak gemaakt door in het geweer te komen tegen Republikeinse plannen de ziektekostenverzekering voor ouderen op de helling te zetten. Ook won Clinton in de zuidelijke staten Kentucky, Arkansas, Tennessee en Louisiana. Clinton won zoals verwacht alle staten in het noordoosten. Dole won echter de belangrijke staat Texas, en ook in de Carolina's, Georgia, Alabama, Virginia en Oklahoma.

Peilingen wijzen uit dat de grote meerderheid van de vrouwen op Clinton heeft gestemd. Onder de mannen behaalden hij en Dole ongeveer evenveel stemmen.