'Sporters' verloren én wonnen verkiezingen

NEW YORK, 6 NOV. De Republikeinse kandidaat voor het vice-presidentschap Jack Kemp is niet de enige oud-sporter die gisteren bij de verkiezingen in de Verenigde Staten als verliezer uit de bus kwam. Zo verloor zijn partijgenoot Richard Petty, ooit de 'koning' van het stockcar-racen, de strijd om een post in de regering van North-Carolina.

Behalve de verkiezing van de president waren er talloze andere openbare functies te vergeven. Onder de winnaars bevinden zich de Republikeinen Jim Bunning, een oud-werper die een plaats heeft in de Hall of Fame, oud-atleet Jim Ryun en de voormalige American football-sterren Steve Largent en J.C. Watts.

Jack Kemp was de voornaamste verliezer in het Republikeinse kamp. Hij was quarterback (spelverdeler) bij de Buffalo Bills en behaalde daarmee twee keer het Amerikaanse kampioenschap. Kemp toonde zich een sportief verliezer. “Naast mijn huwelijk was dit de mooiste ervaring in mijn leven.”

Petty, de grootste kampioen in de geschiedenis van het stockcar-racen, verloor zijn strijd om een ministerszetel in North-Carolina van de democraat Elaine Marshall. Petty reed vroeger onder de bijnaam 'The King', reden waarom de aanhang van Marshall gisteren in de hoofdstad Raleigh uitriep: “The King is dead, The King is dead”.

Oud-honkballer Jim Bunning werd in Kentucky herkozen als lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij begint aan zijn zesde termijn. Met ruime voorsprong versloeg hij Denny Bowman, de burgemeester van Covington. Bunning kreeg in augustus een plaats in de Hall of Fame, waar Amerika's grootste honkballers worden geëerd. “Daar heb ik 25 jaar op gewacht”, sprak Bunning na zijn overwinning. “U kunt zich voorstellen dat dat heel goed voelde. Datzelfde gevoel heb ik hier vanavond.”

Oud-footballspelers Largent en Watts werden herkozen in het parlement van Oklahoma. Largent, die speelde bij de Seattle Seahawks, versloeg een schrijver uit Tulsa, Randolph Amen. Watts, die eind jaren zeventig bij Oklahoma aan de basis stond van twee opeenvolgende overwinningen in de Orange Bowl, versloeg state representative Ed Crocker. Ryun, voormalig houder van het wereldrecord op de mijl, versloeg de advocaat en oud-marathonloper John Frieden in de race om een parlementszetel in Kansas. (AP)