Sordrager gelast onderzoek CP'86

DEN HAAG, 6 NOV. Minister Sorgdrager (Justitie) heeft het openbaar ministerie gevraagd een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen de Nationale Volkspartij/CP'86. Ook haar collega Dijkstal van Binnenlandse Zaken vindt dat de uitlatingen van (ex-)leden van deze partij “niet door de beugel” kunnen, zo verklaarde hij gisteren.

Dit weekeinde riepen de politici Glimmerveen en Mordaunt op tot “vernietiging van democratische politici” tijdens een bijeenkomst in Rotterdam-Zuid. Ook uitten ze bedreigingen aan het GroenLinks-Kamerlid Varma. Zij wordt al enige tijd door sympathisanten van extreem-rechts lastiggevallen. Op last van de Tweede Kamer zijn bij haar huis camera's geïnstalleerd. Vrijwel de hele Tweede Kamer drong er maandag bij het kabinet op aan CP'86 te vervolgen en zo mogelijk te verbieden.

De bijeenkomst in Rotterdam was belegd door raadsleden Freling en Mordaunt, die hun recente royement als lid van de Nationale Volkspartij/CP'86 ongedaan wilden maken. Op dit 'ledencongres' werd Mordaunt gekozen tot voorzitter van CP'86 en Freling tot secretaris. Het zittend bestuur van CP'86 erkent het ledencongres niet en neemt afstand van de uitlatingen. CP'86 is door zowel de Amsterdamse rechtbank als het Hof al bestempeld tot 'criminele organisatie'. Mocht de Hoge Raad zich bij dit oordeel aansluiten, dan kan de partij door middel van een civiele procedure worden ontbonden.