Rusland

President Boris Jeltsin is vanochtend, 24 uur na zijn hartoperatie, op de hoogte gesteld van de verkiezingsoverwinning van Clinton, die hem gisteren in een telegram een spoedig herstel van zijn hartoperatie heeft gewenst.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Jevgeni Primakov, zei vandaag naar aanleiding van de verkiezingszege van Clinton dat Moskou hoopt dat de samenwerking tussen Rusland en de Verenigde Staten de komende jaren wordt uitgebreid. Primakov prees de verstandhouding met Washington in de afgelopen vier jaar.

Volgens waarnemers overheerst in Moskou de opluchting over de zege van Clinton, die een goede persoonlijke verstandhouding met Jeltsin heeft. In het beleid van de Republikeinen heeft men in Moskou minder vertrouwen dan in dat van Clinton. Bij de Russische bevolking is Clintons verslagen uitdager Dole vrijwel onbekend. Clinton daarentegen beschikt over een bescheiden persoonlijke populariteit: veel Russen vinden hem jong en aantrekkelijk.