Recordbankroet in Japans bouwschandaal

TOKIO, 6 NOV. De Japanse overheid heeft faillissement aangevraagd voor de vastgoedonderneming Sueno Kosan, dat een schuld heeft van circa 9 miljard gulden. Het gaat om het op een na grootste bankroet in Japan sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het verzoek om het faillissement is bij de rechtbank in Osaka ingediend door de HLAC, een instelling die is belast met de afwikkeling van de faillissementen van zeven failliete hypotheekbanken, de zogenoemde 'jusen' die ten onder gingen door dubieuze leningen. De HLAC wil nog zoveel mogelijk van de ruim 100 miljard gulden aan leningen terugkrijgen die banken aan de hypotheekverstrekkers hebben verleend. Voor een saneringsplan heeft de Japanse overheid ruim 10 miljard gulden aan belastinggeld uitgetrokken. Het beschikbaar stellen van belastinggeld was politiek sterk omstreden. De banken moeten het grootste deel van schuldsanering voor hun rekening nemen.

Sueno Kosan is het middelpunt van het schandaal rond de 'jusen' die riskante leningen verstrekten in plaats van hypotheken aan individuele huizenbezitters. Al eerder dit jaar werd Kenichi Sueno, topman van Sueno Kosan, in staat van beschuldiging gesteld wegens het vervalsen van documenten.

Volgens analisten zal de schade voor de Japanse financiële instellingen als geheel betrekkelijk gering zijn. De Japanse minister van Financiën, Wataru Kubo, leek zich gisteren niet al te veel zorgen te maken over een faillissement van Sueno Kosan. “De gevolgen zullen worden opgelost onder de met elkaar verbonden financiële instellingen, in overeenstemming met ons financiële systeem,” aldus de bewindsman. (AP, Reuter)