KNVB spant geding aan tegen Feyenoord over contract Sport7

ZEIST, 6 NOV. De KNVB spant een kort geding aan tegen Feyenoord. De nationale voetbalbond wil dat de Rotterdamse club de verplichtingen nakomt die voortvloeien uit het contract van de KNVB met de televisiezender Sport7. Het kort geding dient maandag in Rotterdam.

Onlangs legde Feyenoord-voorzitter Van den Herik Sport7 beperkingen op ten aanzien van het rechtstreeks uitzenden van de thuiswedstrijden tegen NAC en Ajax en met betrekking tot samenvattingen. Volgens de KNVB dient Feyenoord zich echter te houden aan de besluitvorming van de Algemene Vergadering Betaald Voetbal.

De bond had Feyenoord gisteren tot twaalf uur 's middags de tijd gegeven terug te komen van zijn standpunt, maar de club reageerde niet, waarna de KNVB procedure tot het kort geding inzette. Van den Herik was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Feyenoord, Sport7 en de KNVB liggen al langer met elkaar overhoop. De club heeft ook diverse procedures lopen tegen de sportzender en de KNVB. Zo heeft Van den Herik onder andere een financiële claim ingediend bij de sportzender. Hij stelt het station aansprakelijk voor het aantal niet verkochte kaartjes bij de wedstrijd tegen Ajax. “Het verschil tussen een volle Kuip en een halfvolle ga ik in rekening brengen”, dreigde hij.

Alles draait om de exploitatie van de uitzendrechten van de thuiswedstrijden van Feyenoord. Nadat de Algemene Vergadering in februari zijn fiat had gegeven aan de verkoop van de voetbalrechten aan Sport7, vocht de Rotterdamse club het besluit aan. Feyenoord wilde baas in eigen stadion blijven. Het eerste kort geding in maart verloor de club, waarna ze in hoger beroep ging. Op 23 oktober diende dat voor het gerechtshof in Amsterdam.

In die rechtszaak voerde Feyenoord aan dat Sport7 hooguit een samenvatting van een kwartier mocht maken van competitie- of bekerwedstrijden. Bovendien liet Van den Herik weten ontstemd te zijn over de uitgebreide reclamecampagne die Sport7 voerde voor de live-uitzending van de wedstrijd tegen Ajax. De uitspraak van het hoger beroep is op 14 november, drie dagen nadat de KNVB en Feyenoord voor de rechter in Rotterdam staan. (ANP)