Jeltsin neemt al snel bevoegdheden terug

MOSKOU, 6 NOV. Boris Jeltsin heeft vanmorgen zijn bevoegdheden als president van Rusland teruggenomen van premier Tsjernomyrdin, 23 uur nadat hij ze had overgedragen in verband met zijn hartoperatie. De president herstelt volgens zijn artsen voorspoedig.

Jeltsin had vanmorgen in het ziekenhuis al een ontmoeting met de premier. Het bezoek duurde volgens het Kremlin vijftien minuten. Tsjernomyrdin zou Jeltsin hebben geïnformeerd over de situatie in het land en hem beterschap hebben gewenst. Jeltsin op zijn beurt heeft verzekerd dat hij binnenkort weer achter zijn bureau zit, aldus een woordvoerder.

De woordvoerder zei ook dat Jeltsin vanuit het cardiologisch centrum waar hij gisteren is geopereerd naar een ander ziekenhuis wil worden overgebracht. Volgens Jeltsins woordvoerder komen de artsen van de president morgen bijeen om te bezien of hun patiënt kan worden vervoerd. De Amerikaanse cardioloog Michael DeBakey, die als adviseur in Moskou aanwezig was, heeft Jeltsin vanmorgen op het hart gedrukt het nog wel rustig aan te doen. “Ik zei hem: u moet zeer geduldig zijn. Ik weet dat u weer aan de gang wilt, maar u weet dat het erg belangrijk is de instructies van de artsen te volgen”, zo vertelde DeBakey het Amerikaanse televisiestation CNN. De 65-jarige president onderging gisteren een zeven uur durende hartoperatie. Een assistent van DeBakey, die via de monitor de ingreep had gevolgd, sprak tegenover het persbureau Reuter van een vijfvoudige bypass en voegde toe dat dit niet ongewoon is. De chirurg die Jeltsin opereerde, Renat Aktsjoerin, had dat eerder in het midden gelaten. “Ik zou het u zo zeggen als ik toestemming had van de president. Wat er binnen in hem zit is zijn privé-aangelegenheid, lijkt me”, aldus Aktsjoerin gisteren op een persconferentie.

Pagina 7: Jeltsin tekende decreet over teruggave macht

Jeltsin was gisteren aan het eind van de middag al uit zijn verdoving ontwaakt, zo deelde zijn woordvoerder, Sergej Jastrzjembski, op de televisie mee. Vanmorgen om zes uur tekende hij het decreet waarmee hij de tijdelijk overdracht van bevoegdheden aan premier Tsjernomyrdin beëindigde. “Hij werd wakker en tekende het decreet”, zei Jastrzjembski, die toevoegde dat de patiënt zijn artsen “verrast” met zijn herstel en zich “goed voelt”.

Om negen uur vanmorgen kwamen Jeltsins artsen weer bijeen om zich over de voortgang te beraden. Kort daarna maakte het Kremlin bekend dat de beademingsappartuur was uitgeschakeld, opnieuw een teken van Jeltsins herstel.

Als alles goed gaat mag Jeltsin over een dag of tien het ziekenhuis verlaten. Hij zal dan nog zes tot tien weken moeten herstellen in het sanatorium Barvicha, bij Moskou, hoewel volgens zijn woordvoerder ook al diverse aanbiedingen voor herstel in het buitenland zijn binnengekomen, onder andere van bondskanselier Kohl. Over drie à vier maanden moet Jeltsin, volgens DeBakey, “weer bijna alles kunnen doen wat hij wil”.

De Russische televisiejournaals deden gisteravond uitgebreid verslag van de operatie van Jeltsin, waarbij het werd voorgesteld alsof Rusland zelf op de operatietafel lag. “Wij kunnen u zeggen: de operatie is goed gegaan, alles komt in orde”, zo opende een zichtbaar opgeluchte nieuwslezer het journaal van het tweede Russische net, om vervolgens direct over te schakelen naar een geëmotioneerde Naina Jeltsin die de artsen en “iedereen die ons heeft gesteund” wilde bedanken.

Ook de kranten reageerden vanmorgen opgelucht, al had het blad Troed een kritische ondertoon: “De president is aan de beterende hand, nu nog de genezing van Rusland”, zo luidde de openingskop.

    • Hans Nijenhuis