Haagse musici: dirigent Svetlanov moet hier blijven

DEN HAAG, 6 NOV. Leden van het Residentie Orkest in Den Haag willen praten met de Russische chef-dirigent Jevgeni Svetlanov omdat zij vrezen dat hij opstapt wanneer algemeen directeur Bert van den Akker zou worden gedwongen te vertrekken. Het orkest verkeert in een bestuurlijke crisis als gevolg van een dreigend faillissement.

Financiële tekorten ontstonden door verminderde belangstelling voor de concerten, deels als gevolg van werkzaamheden rond de Dr. Anton Philipszaal aan het nieuwe stadhuis en het Spuiplein. Dit seizoen zijn weer meer abonnementen verkocht. Ook de zaalexploitatie was verliesgevend.

Het bestuur heeft inmiddels zijn positie ter discussie gesteld. Het orkest heeft bestuur en directie duidelijk gemaakt alleen nog vertrouwen te hebben in de eigen vertegenwoordigers en niet in directeur Van den Akker. Volgens altvioliste Jet den Hertog, de woordvoerster van de orkestleden, zijn Svetlanov en Van den Akker dikke vrienden. Omdat Svetlanov buiten het musiceren niet veel met het orkest communiceert, vrezen de orkestleden dat hij een te eenzijdig beeld heeft van de problematiek. Het orkest wil niets liever dan dat Svetlanov blijft.