GESMOORDE OSSENSTAART MET TOMATENRELISH

De voorbereiding van dit gerecht kost wat tijd, maar als het eenmaal in de oven staat, heeft u er geen omkijken meer naar. (Zet de ovenschaal wel op een bakplaat voor eventuele lekkage.) Een puree van aardappel en knolselderij is er heerlijk bij.

Voor 6 tot 8 personen:

2 kilo ossenstaart in stukken

zout en versgemalen peper

bloem

circa 4 eetlepels olijfolie

250 gram wortels, in dikke plakken

4 stengels bleekselderij, in dikke plakken gesneden

2 middelgrote uien, grof gehakt

2 tenen knoflook, fijngehakt

500 gram verse tomaten, grof gehakt

2,5 deciliter rode wijn

2,5 deciliter kippenbouillon

2 takjes verse bladpeterselie, verse tijm en verse dragon

2 laurierbladen

4 eetlepels balsamico-azijn

Bestrooi de stukken ossenstaart royaal met zout en peper en haal ze vervolgens door de bloem. Verhit de olie in een grote, zware koekenpan op een middelhoog vuur. Doe de stukken ossenstaart in porties in de pan en laat ze in circa 8 minuten rondom bruin bakken. Neem de ossenstaart uit de pan en doe in een grote ovenschaal met deksel. Giet overtollig vet uit de koekenpan en doe er de wortel, bleekselderij, ui en knoflook in en bak 10 tot 15 minuten tot de groenten goudbruin zijn. Voeg de rest van de ingrediënten, behalve de ossenstaart toe, bestrooi met zout en peper en breng aan de kook. Schep het groentenmengsel over de ossenstaart. Leg het deksel op de ovenschaal (of dek af met een vel aluminiumfolie) en zet minstens 3 uur in een op 190 graden Celsius voorverwarmde oven. Schep het vet er zoveel mogelijk af en verwijder de peterselie, tijm, dragon en laurierbladen.

Tomatenrelish:

3 eetlepels koudgeperste olijfolie

2 eetlepels balsamico-azijn

1 grote tomaat, ontveld, ontzaad en in blokjes gesneden

1 klein sjalotje, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

1 eetlepel gehakte verse basilicum

1 eetlepel gesnipperde verse bieslook

Doe alle ingrediënten in een kom, schep om, dek af met plastic folie en zet weg. Serveer de ossenstaart met de groenten op voorverwarmde borden en geef er de relish apart bij.

    • Kim Maclean