Gehavend Sparta verliest thuis van AZ

ROTTERDAM, 6 NOV. Sparta, vorig seizoen onverslaanbaar op eigen veld, liep gisteren thuis tegen AZ opnieuw tegen een nederlaag op. De ploeg van trainer Henk ten Cate verloor met 2-1. AZ-doelman Moens had een groot aandeel in het succes van de ploeg uit Alkmaar.

De Rotterdammers verrasten vorig seizoen met de zesde plaats in de eindrangschikking. Gisteren leed Sparta de tweede thuisnederlaag op rij. Eerder boekte Volendam op Spangen een 3-0 overwinning. Afgelopen weekeinde verloor Sparta bij NEC. De ploeg bezet nu de tiende plaats in de eredivisie.

Ten Cate voerde blessures aan als excuus. Na Van der Meer haakten onlangs Alflen en Groenendijk zeker tot de winterstop af. De gemiddelde leeftijd op de reservebank was 18,5 jaar. Tegen de nummer zestien van de eredivisie had dit echter niet tot problemen mogen leiden. Sparta hield met de aanvallers Fortes, Renfurm en Dennis de Nooijer nog voldoende kwaliteit over, maar sprong slordig om met de mogelijkheden. AZ benutte de kansen wel. Een vrije trap van Snijders vormde de inleiding tot het eerste doelpunt. Doelman Metgod tikte zijn schot net naast. Fortes Rodriques verzilverde de hoekschop die daarop volgde. Sparta gaf na de achterstand meer ruimte weg en AZ profiteerde daarvan. Bociek tikte een voorzet van Latuheru in.

In de tweede helft zette Sparta AZ voortdurend onder druk. Van der Hoeven, Van der Laan en Dennis de Nooijer waren gevaarlijk voor de formatie uit Spangen. Moens hield, zoals vaker dit seizoen, de voorsprong voor zijn ploeg overeind. Pas drie minuten voor tijd scoorde Renfurm voor Sparta.

Ten Cate leverde na afloop kritiek op de competitieleiders van de KNVB. “Degene die de planning heeft gemaakt, moet wel heel erg dronken zijn geweest of geen verstand hebben van voetbal.” Sparta speelde dit seizoen al twee keer tegen NEC, FC Twente en AZ. “Ik begrijp daar helemaal niets van. Maar als de trainer van Sparta iets zegt, denken ze in Zeist toch alleen maar dat ik excuses zoek. Tegenwoordig spelen we op elke avond van de week, daar is toch niemand mee gediend. De commerciële belangen wegen zwaarder dan de sportieve.”