Ferdinand Piech hekelt boek over naziperiode VW

FRANKFURT, 6 NOV. De bestuursvoorzitter van Volkswagen heeft geërgerd gereageerd op het boek over het Duitse autoconcern waarin de auteurs een duidelijk verband leggen met het nazi-verleden van VW.

Volgens Ferdinand Piech, kleinzoon van VW-oprichter Ferdinand Porsche, hebben de schrijvers de tekst veranderd om zijn familie op de korrel te nemen.

Vooral een van de auteurs, professor Hans Mommsen, een van de bekendste historici van Duitsland, moet het ontgelden. “Ik heb de eerste zeshonderd bladzijden twee of drie jaar geleden gelezen en daarin kwam de naam van mijn vader niet voor”, constateert de bestuursvoorzitter. Pas toen Ferdinand Piech de leiding over het concern kreeg, is Anton Piech, schoonzoon van Ferdinand Porsche, tot een van de hoofdrolspelers gemaakt, luidt de beschuldiging.

Volgens Mommsen, die zich tien jaar met de opdracht heeft beziggehouden, trok VW de steun aan het boek in na het aantreden van de huidige topman.

Het Duitse weekblad Der Spiegel wijdt in zijn jongste nummer een uitgebreid artikel aan het boek. Het werk van ruim duizend bladzijden verschijnt vandaag onder de titel “Volkswagen en zijn werknemers in het Derde Rijk” in een eerste oplage van drieduizend exemplaren.

Volgens de auteurs was Ferdinand Porsche, die na de Tweede Wereldoorlog sportwagens ontwierp, een nazi en “moreel onverschillig” over het inzetten van bewoners uit concentratiekampen voor de produktie van Volkswagen.

Het boek geeft aan hoe hij gefrustreerd Daimler-Benz verliet en VW oprichtte. Hij wist Adolf Hitler te interesseren voor zijn plannen personenauto's in massaproduktie te nemen en kreeg uiteindelijk de steun van de nazi-leider.

Ferdinand Porsche en Anton Piech, die tijdens de oorlog de leiding had, zouden verantwoordelijk zijn geweest voor de slechte werkomstandigheden van duizenden dwangarbeiders.

Het bedrijf produceerde behalve wagens ook wapens, waaronder de V1-raket. In de fabriek werkten 16.000 man. Velen zouden zijn omgekomen. Ferdinand Piech stelt dat zijn vader en grootvader geen nazi's waren, en zeker geen antisemieten.

VW maakte juist gisteren een donatie van twee miljoen mark aan een medisch centrum in Oekraïne bekend in het kader van een VW-programma voor herstelbetalingen aan slachtoffers van het nazisme. Mommsen is lid van de raad die toezicht houdt op de besteding van dergelijke gelden. (Reuter, AFP)