Europa blij met verkiezing 'vriendschappelijke partner'

In reactie op de herverkiezing van Bill Clinton als president van de VS constateerde minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo, samen met premier Kok op werkbezoek in Japan, dat er “braakliggende terreinen” zijn in de internationale politiek door de lange verkiezingscampagnes in de VS.

Hij wees op de beperkte rol van Clinton in het Midden Oosten omdat de president rekening wilde houden met de stemmen van de joodse gemeenschap in eigen land. Van Mierlo zei te hopen dat de VS weer een actievere rol op zich zullen nemen.

Van Mierlo en Kok zeiden te hopen op een goede samenwerking tijdens het komende Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. De transatlantische agenda moet “opnieuw in de stijgers worden gezet”, aldus Van Mierlo. De minister vroeg zich af wat het effect zal zijn van de Republikeinse meerderheid in het Congres op Clintons beleid ten aanzien van de Verenigde Naties en Bosnië.