Duitse ex-terroriste krijgt levenslang

FRANKFURT, 6 NOV. Een voormalige terroriste van de extreem-linkse Rote Armee Fraktion (RAF) is gisteren veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens moord op een Amerikaanse soldaat op 7 augustus 1985. Ook zou zij medeverantwoordelijk zijn voor de bomaanslag op een Amerikaanse luchtmachtbasis een dag later.

De nu 40-jarige Birgit Hogefeld zou hebben geholpen de soldaat uit een dicotheek in Mainz te lokken. Hij werd later dood aangetroffen in een bos. Met zijn auto en identiteitskaart zijn de volgende dag explosieven de legerbasis binnengesmokkeld. Bij die aanslag vielen twee doden en raakten 29 mensen gewond.

Hogefeld heeft ontkend dat ze bij de aanslagen betrokken is geweest. De rechtbank heeft volgens haar “geen enkel hard bewijs geleverd” voor haar betrokkenheid. Haar advocaten hebben geprobeerd de uitspraak te vertragen nu RAF-terrorist Christoph Seidler in een interview in Der Spiegel deze week heeft gezegd zich bij de politie te willen aangeven. Seidler zou Hogefeld mogelijk kunnen vrijpleiten.

Hogefeld werd door de rechter ook schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij andere aanslagen, waaronder de moord op onderminister van Financiën Hans Tietmeyer in 1988. Ze werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van een politieagent tijdens haar arrestatie op een station in het Noordduitse Bad Kleinen in 1993, waarbij ook haar reisgenoot, RAF-terrorist Wolfgang Grams, omkwam. Hogefelds spijtbetuiging over de onjuistheid van gewapende strijd van de RAF was niet van invloed op het oordeel van de rechter.

In Hamburg is gisteren de Palestijnse Souhaila Andrawes (42) tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een vliegtuigkaping in 1977. De kaping, waarbij de piloot werd gedood, was bedoeld om de vrijlating van 11 RAF-terroristen te bewerkstelligen. (AP, AFP, Reuter)