Duitse bedrijven pessimistischer

BONN, 6 NOV. Duitse ondernemingen zijn in de loop van dit jaar pessimistischer geworden over hun eigen toekomst. De algehele economische situatie mag dan enigszins verbeteren, ongeveer eenderde van de bedrijven is van plan de personeelssterkte in te krimpen. De klappen zullen vooral vallen in de industrie en de bouw.

Dat blijkt uit de najaarsenquête van de Duitse Kamers van Koophandel en Industrie (DIHT) onder 25.000 ondernemingen. Uit de gisteren bekendgemaakte gegevens bleek dat niet meer dan 14 procent van de ondervraagde bedrijven de huidige situatie als “goed” bestempelt tegen 16 procent in het voorjaarsonderzoek. Het percentage ondernemingen dat de stand van zaken als “slecht” beoordeelt, nam toe van 26 tot 29.

De groeiramingen die zes gerenommeerde onderzoeksinstituten in Duitsland vorige week publiceerden, kon de DIHT niet onderschrijven.

Weliswaar trekt de groei van de economie volgend jaar aan, maar met niet meer dan 1,5 of 2,0 procent, terwijl het zestal een versnelling tot 2,5 procent voorspelde. Bovendien voorziet de DIHT aan de hand van het onderzoek voor dit jaar een groei van 1,0 procent. De instituten hebben een opleving van 1 tot 1,5 procent berekend.

“De conjuncturele hemel klaart op”, constateerde DIHT-directeur Hans Schoser. Hij voegde hieraan toe dat voor een krachtiger herstel de investeringen op een te laag niveau blijven.

Hij heeft geen tekenen dat hieraan volgend jaar een einde komt, en dat zal ook van invloed zijn op de toch al hoge werkloosheid. In het voorjaar liet 9 procent van het bedrijfsleven weten het aantal arbeidsplaatsen te willen verminderen. Nu is dat 33 procent.

Vooral in het oosten verslechtert het beeld. De opleving die volgde op de hereniging van de twee Duitslanden, begint te stokken. “Voor de eerste keer sinds 1991 is de groei niet hoger dan in het westen”, merkte Schoser op.

Het ministerie van Economische Zaken meldde gisteren dat de Duitse industrie in september flink minder orders heeft binnengekregen dan in augustus.

De bestellingen daalde met 3,6 procent. Zowel vanuit het binnenland als vanuit het buitenland namen de opdrachten af. (DPA, KRF)