'Derde' partijen: drie procent

WASHINGTON, 6 NOV. Rond twee miljoen Amerikanen hebben gisteren hun stem niet uitgebracht op een van de 'grote drie', Bill Clinton, Bob Dole en Ross Perot, maar op een van de andere negentien presidentskandidaten.

Toen vanochtend 76 procent van de stemmen was geteld, hadden die negentien kandidaten bij elkaar 1,9 miljoen stemmen gekregen, drie procent van het aantal op dat moment getelde stemmen. Dat waren er veel meer dan bij de vorige verkiezingen, toen de marginale kandidaten in totaal 670.000 stemmen kregen. Waarnemers menen dat het goede resultaat van Ross Perot in 1992 het concept van de alternatieve kandidaat populairder heeft gemaakt.

Harry Browne, kandidaat van de Libertarian Party, deed het gisteren onder de 'alternatieven' het best, met ruim 326.000 stemmen. Hij werd gevolgd door Ralph Nader, de consumentenactivist, met 242.000 stemmen, en door Howard Phillips van de US Taxpayers Party, met 128.000 stemmen.

Ralph Nader is de bekendste onder de alternatieve kandidaten. Hij heeft vaker deelgenomen aan presidentsverkiezigen en daarbij steeds veel minder stemmen gekregen dan gisteren. In een reactie zei hij dat 'derde partijen' steeds populairder worden. Hij voorspelde dat in de toekomst het totaal van de op alternatieve kandidaten uitgebrachte stemmen de overwinningsmarges van de winnende kandidaten kan gaan aantasten. Nader heeft voor zijn verkiezingscampagne niet meer dan vijfduizend dollar uitgegeven.

Hary Browne heeft zich als schrijver over investerigen bekendheid verschaft. Hij zei over zijn relatief goede resultaat van gisteren dat het bewijst dat veel Amerikanen uitzien naar een alternatief voor het tweepartijensysteem en dat de alternatieven het nog beter zouden hebben gedaan als de media zich niet zo eenzijdig op de Republikeinse en de Democratische kandidaat zouden hebben geconcentreerd. (AP)