Debat Australië na zelfdoding van 'pedofiel'

CANBERRA, 6 NOV. In Australië is gisteren een felle discussie losgebrand over parlementaire privileges in verband met de zelfmoord van een voormalige rechter wiens naam in het parlement van de staat New South Wales was genoemd in verband met een officieel onderzoek naar pedofilie.

David Yeldman (67), voormalig rechter in het Hooggerechtshof van New South Wales, had met kracht ontkend dat hij iets met pedofilie te maken had, maar pleegde maandag zelfmoord.

Parlementslid Franca Arena, die campagne voert voor hardere actie tegen pedofilie, had zich in een toespraak tot het parlement afgevraagd of hij gespaard was door de commissie-Wood die een onderzoek instelt naar kindermisbruik. Haar toespraak werd wijd en zijd veroordeeld, maar het parlementslid zelf zei dat zij gewetensvol had gehandeld en niet zou aftreden. De Australische media hebben de afgelopen maanden bericht over het bestaan van pedofiele kringen in de sociale elite van Sydney, met inbegrip van rechters. Daarvan zijn tot dusverre geen bewijzen naar buiten gekomen. (Reuter, AFP)