De Grave eens met soepeler herkeuring

DEN HAAG, 6 NOV. Staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) stemt in met een motie van PvdA, VVD en D66 in de Tweede Kamer om de herkeuringen voor oudere WAO'ers te versoepelen. De regeringsfracties dienen deze motie morgen in.

WAO'ers die op 1 augustus 1993 45 jaar of ouder waren zullen worden gekeurd volgens de normen die vóór die datum golden. Toen stond het begrip 'passende arbeid' centraal, waarbij vooral gekeken werd of iemand nog zijn oude werk kon doen nadat hij geheel of gedeeltelijk arbeidsgeschikt werd verklaard.

De strengere keuringen zoals ze tot nu toe zijn uitgevoerd betekenden dat niet 'passende arbeid', maar 'gangbaar werk' het kerncriterium werd. Los van de vorige baan werd gekeken naar wat iemand nog voor werk kon verrichten. Dit strengere criterium gold aanvankelijk alle WAO'ers die op 1 augustus 1993 jonger waren dan 50 jaar.

In 1993 werd afgesproken om vanaf februari volgend jaar de WAO'ers die toen ouder waren dan 45 te herkeuren. Bij onder anderen het GAK is sinds 1 oktober al een aantal WAO'ers gekeurd die in 1993 ouder waren dan 45. Ze hoeven waarschijnlijk niet opnieuw gekeurd te worden, maar hun herkeuring wordt beoordeeld volgens het passende-arbeidcriterium in plaats van het gangbare-arbeidcriterium.

De versoepeling van de herkeuringen zal volgens De Grave ongeveer 100 miljoen per jaar kosten. Onduidelijk is of de WAO-premie daardoor omhoog moet. De extra kosten zouden ook via meevallers worden opgevangen.