Curatoren 'zeer bezorgd' over overname Fokker

AMSTERDAM, 6 NOV. De curatoren van Fokker zijn “zeer bezorgd” over de kans van slagen van de overname van de failliete vliegtuigbouwer door het Zuid-Koreaanse concern Samsung. Dat heeft curator mr. L. Deterink vanochtend desgevraagd gezegd. Deterink is afgelopen weekeinde naar Zuid-Korea gevlogen om de communicatie met de bestuurstop van Samsung te versnellen. “De communicatie met de Koreanen is uitstekend, maar de besluitvorming verloopt daar niet bepaald vlot”, aldus Deterink.

De Fokker-curator was vanochtend in Amsterdam aanwezig bij de pleidooien in de procedure van de obligatiehouders van het 'oude' DAF die gedupeerd zijn door het bankroet in 1993. Samen met mr. F. Meeter is Deterink ook curator bij de failliete vrachtwagenfabrikant.

Deterink is zondagavond weer teruggekeerd in Nederland en staat sindsdien in constant overleg met minister Wijers van Economische Zaken en met diens eerste onderhandelaar, ex-Unilever topman F. Maljers. Deterink is bang dat de besluitvormingsprocedures bij Samsung nog meer tijd zullen vergen en dat het moment steeds dichterbij komt dat een van de toeleveranciers van Fokker besluit om verdere leveranties van onderdelen te staken. Ook de directie van Fokker kan besluiten de activiteiten stop te zetten omdat er geen kans op succes meer is en de verliessituatie ernstiger wordt.

Vorige week vrijdag liep de termijn af waarbinnen een beslissing door Samsung over een overname zou moeten zijn genomen. Het verlossende woord bleef echter uit en de deadline werd voor onbepaalde tijd verlengd. Aan minister Wijers en de overheid zal het niet liggen, zo zei Deterink vanochtend.

Deterink zegt dat zijn relatie met de directie van Samsung uitstekend is, maar dat de interne besluitvorming bij het bedrijf tijd kost. Dat speelde ook bij de vorige onderhandelingen met Samsung - kort nadat Fokker in januari uitstel van betaling had aangevraagd - een doorslaggevende rol toen de overname afketste. Deterink wilde zich niet vastleggen op een nieuwe deadline waarbinnen Samsung moet reageren. Bij Fokker werken op dit moment nog ruim 700 werknemers. Bij een eventuele overname van Fokker zouden ook de Nederlandse overheid en het industriële bedrijf Stork een financieel belang nemen.

Minster Wijers verwacht pas over “een paar dagen” een besluit over de overname van Fokker door Samsung. Dat zei de bewindsman gisteravond na afloop van een overleg van de meest betrokken ministers over de ontwikkelingen rond Fokker. Wijers heeft zijn collega's “bijgepraat”. De minister onthield zich verder van een oordeel of het de goede kant opgaat met de overname van Fokker.

Aan het overleg namen behalve Wijers ook de ministers Zalm (Financiën), Melkert (Sociale Zaken) en vice-premier Dijkstal (Binnenlandse Zaken) deel. Ook oud-Unilever-topman Maljers, die namens Wijers met de Koreanen onderhandelt, was bij het overleg aanwezig.

    • Menno Tamminga