Californië voor medisch gebruik van marihuana

LOS ANGELES, 6 NOV. De inwoners van de Amerikaanse staat Californië hebben gisteren in een referendum - dat tegelijkertijd met de presidentsverkiezingen plaatshad - besloten om het medicinale gebruik van marihuana te legaliseren en een einde te maken aan positieve discrimatie op basis van 'ras' en 'geslacht' door de overheid. Ook in andere staten hadden samen met de verkiezingen referenda plaats over kwesties die alleen de betreffende staat aangaan.

Overal in de Verenigde Staten was met spanning uitgezien naar het referendum over de positieve discrimatie, in de VS aageduid als affirmative action. Californië, de staat met het hoogste inwonertal, staat in de VS bekend als trendsetter op het gebied van sociale kwesties. Bij het referendum over de zogeheten Proposition 209 sprak - volgens de cijfers die nu bekend zijn - 56 procent van het electoraat zich uit tegen positieve discrimatie tegen 44 procent voor.

Het resultaat is een tegenslag voor president Clinton, die voorstander is van Proposition 209. Volgens de Republikeinse gouverneur van Californië, die juist als presidentskandidaat Bob Dole tegenstander is van affirmative action, maakt het referendum daarentegen een einde aan 'discriminatie door de staat'. Actiegroepen zouden overigens van plan zijn om de legitimiteit van het referendum in de rechtszaal aan te vechten.

Medicinaal gebruik van marihuana kreeg de goedkeuring van 55 procent van het electoraat in Californië met 45 procent tegen. “De stemmers geloven dat mensen die ernstig ziek of zelfs stervend zijn, niet in de gevangenis gestopt moeten worden (wegens medicinaal gebruik van marihuana red.)”, aldus Scott Imler, een van de leiders van de campagne vor legalisering. Tegenstanders daarvan hadden voorafgaand aan het referendum gewaarschuwd dat legalisering van medicinaal gebruik de oorlog tegen drugs ernstig zou ondermijnen.

Onder dokters in de Verenigde Staten bestaat geen consensus over het medicinaal gebruik van marihuana. Dit is volgens waarnemers ten dele te wijten aan het gebrek aan betrouwbare wetenschappelijke studies over het gebruik van marihuana.

Voorstanders van de maatregel vierden in Los Angeles een Pot Luck-feest om de uitslag te vieren. De politie was aanwezig bij het feest en nam zelfs een kleine hoeveelheid marihuana in beslag maar verrichtte geen arrestaties.

Ook in andere staten hadden referenda plaats. In Ohio spraken de kiezers zich uit tegen een voorstel om gokken op rivierboten te legaliseren. In Kentucky werd een maatregel uit de wetboeken geschrapt waarin gevraagd wordt om 'aparte scholen voor witte en gekleurde kinderen'. In Florida verwierp het electoraat een voorstel om een speciale belasting op suiker te heffen om het natuurgebied van de Everglades schoon te maken. (Reuter)