Bouterse: niet de hand gehad in cocaïnesmokkel

PARAMARIBO, 6 NOV. Desi Bouterse heeft geen banden met twee mannen die in Nederland terechtstaan wegens cocaïnehandel. Dat heeft hij gezegd tegen de Nederlandse advocaten van de in Nederland gedetineerde Kobus L. en Lambert S.

Volgens een, inmiddels vermoorde, kroongetuige in deze zaak deden de verdachten zaken met Bouterse. Bouterse ontkende de verdachten te kennen en zei nooit zaken met hen te hebben gedaan.

Bouterse - voor deze gelegenheid keurig gekleed in 'jas en das' - ontving de advocaten Tj. van der Spoel , die Kobus L. bijstaat, en H. van Dijk die Lambert S. verdedigt, maandagmorgen in Hotel Torarica. Aanvankelijk was Bouterse niet bereid geweest te praten met de Nederlandse advocaten, die afgelopen weekeinde in Suriname aankwamen. Hij deed het ten slotte toch, op aandringen van de deken van de Surinaamse advocaten, R. van Ritter, die voor Bouterse's NDP in de Nationale Assemblee zit en ook bij het gesprek aanwezig was. Op uitdrukkelijk verzoek van Bouterse was de pers bij het gesprek aanwezig. Dit omdat zaken, naar zijn zeggen, vaak verdraaid worden weergegeven.

Bouterse kreeg foto's te zien van Kobus en Lambert. Volgens de kroongetuige in de zaak tegen Kobus L. zou Boutere enkele autobussen met geluidsinstallatie voor de NDP hebben gekregen van de Nederlander en zou zijn ex-vrouw Joyce een boetiek cadeau hebben gekregen van Kobus. Bouterse zei: “Mijn ex-vrouw heet geen Joyce en ze heeft ook geen boetiek. Ik ben blij dat jullie zijn gekomen zodat we dit hoofdstuk - ik vind het een beetje een verkapte vorm van Donald Duck - echt wel gaan afronden.” Bouterse hekelde de 'strijdmethode' die Nederland tegen hem gebruikt. “Men kan er niet mee doorgaan gezagsdragers te bekladden. Suriname wil een volwassen, zakelijke relatie met Nederland. Ik denk dat dit soort grappen de relatie alleen maar verstoort. Ik weet niet hoe jullie eruit gaan komen. Ik hoop in elk geval dat jullie een goede tijd gehad hebben in Suriname.”

Bouterse verklaarde zich bereid indien nodig ook in Nederland te komen praten. Hij vreest geen aanhouding omdat hij naar zijn zeggen niets op zijn kerfstok heeft. “Van Mierlo wordt toch ook niet gearresteerd als hij in Suriname komt. Als men denkt dat ik bang ben is dat niet zo. Ik ben bereid te praten any time, any place, anywhere.”

Van der Spoel en van Dijk zeggen niet verrast te zijn met de verklaring van Bouterse, omdat deze overeenkomt met die van hun cliënten. Zij beoogden met hun komst naar Suriname slechts de verklaringen van de kroongetuige te ontkrachten. Van Dijk: “We zien niet in dat de verklaringen van Bouterse minder waard zouden zijn dan die uit de lucht gegrepen indianenverhalen van de kroongetuige, wiens betrokkenheid bij de drugszaak wel duidelijk aangetoond is.”

Bouterse, die zich best scheen te amuseren, merkte op begrip te hebben voor zijn voormalige collega bij de strijdkrachten, A. Graanoogst. Graanoogst wilde niet met de Nederlandse advocaten spreken, omdat hij naar diens zeggen “al doodziek is van alle verhalen”.

Na afloop van het gesprek dronk Bouterse op het terras koffie met de advocaten.