Bolhuis bij afscheid blij en bezorgd

PAPENDAL, 6 NOV. André Bolhuis is gisteravond tijdens de algemene jaarvergadering op Papendal benoemd tot erelid van NOC*NSF. De ex-hockeyer nam na zeven jaar afscheid als chef de mission van de olympische ploeg. “Hij heeft een persoonlijke stempel op de Nederlandse sport gedrukt”, zei NOC*NSF-voorzitter Huibregtsen.

Bolhuis hield een gloedvol betoog van ruim een uur over de Spelen in Atlanta en noemde zichzelf “een blije en tevreden chef de mission”. Pratend over de toekomst toonde hij zich bezorgd. “De Olympische Spelen zijn in Nederland bijzaak geworden”, zei Bolhuis. “Niemand pakt het op. Heel triest.” Pas twee jaar voor de Spelen van Sydney wil Huibregtsen een opvolger voor Bolhuis aanwijzen.

Bolhuis, die inmiddels vice-voorzitter van de hockeybond is geworden, betreurde het dat succesvolle coaches zoals Alberda (volleybal) en Mijnders (roeien), hun functie hebben neergelegd. “NOC*NSF moet met de betrokken bonden op zoek naar nieuwe topmensen.

Het gaat om details bij de Olympische Spelen, om éénhonderdste van een seconde, om de laatste bal. Daarom moet vandaag al begonnen worden met de voorbereidingen op de volgende Spelen. Dat vergt inzet van dichtbij en niet van afstand.''

De voormalig chef de mission blikte met afschuw terug op de organisatie in Atlanta. Bolhuis: “Het is een grove belediging voor Seoel en Barcelona dat ze in Atlanta nog steeds beweren dat het de best georganiseerde Spelen uit de geschiedenis waren.”