Bellen voortaan per seconde afrekenen

ROTTERDAM, 6 NOV. Klanten van PTT Telecom gaan vanaf de eerste helft van het volgend jaar per seconde in plaats van per tik betalen voor telefoongesprekken. Dit heeft PTT Telecom vanmorgen aangekondigd.

De Consumentenbond is verheugd over de aanpassing en verwacht dat een besparing kan worden gerealiseerd van 10 tot 15 procent met de nieuwe berekeningsmethode voor kosten van internationale en nationale gesprekken. De Consumentenbond ziet de stap van PTT Telecom als een gevolg van de toegenomen concurrentie op de markt voor telecommunicatie.

Gevolg van het bestaande tikken-systeem is dat gesprekskosten naar boven worden afgerond.

Het secondentarief dat PTT Telecom in rekening gaat brengen is afhankelijk van de plaats van bestemming van het gesprek en de tijd van de dag waarop wordt gebeld. Behalve een bedrag per seconde betaalt de beller een vast beantwoordingstarief als de hoorn aan de andere kant van de lijn wordt opgenomen.

Als indicatie voor het beantwoordingstarief kan volgens een woordvoerder gekeken worden naar het beantwoordingstarief voor ISDN (8,25 cent) of in het buitenland (ongeveer een dubbeltje). PTT Telecom berekent gesprekskosten voor ISDN (digitale lijnen met een hogere capaciteit) en mobiele telefonie al langer per seconde.

In Europa worden alleen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk gesprekskosten per seconde betaald. PTT Telecom zal vanaf de tweede helft van 1997 ook de tarieven voor abonnementen wijzigen.

Mensen die weinig of juist veel bellen, kunnen kiezen voor een abonnement dat op hun wensen is toegesneden.