Azië zendt zijn warme gelukwensen aan Clinton

PEKING/ TOKIO, 6 NOV. Aziatische landen hebben zich vanochtend gehaast Bill Clinton geluk te wensen met zijn herverkiezing als president van de Verenigde Staten. Ook de Chinese autoriteiten, die toch moeizame relaties met de VS onderhouden, hebben Bill Clinton gefeliciteerd met zijn overwinning. Woordvoerder Cui Tiankai van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat daarmee “goede voorwaarden zijn gecreëerd voor de verbetering en uitbreiding van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen”.

“Dankzij de gezamenlijke inspanning van beide partijen is de afgelopen tijd enige positieve vooruitgang geboekt in de bilaterale betrekkingen tussen beide landen”, aldus Cui. Hij sprak de verwachting uit “verder te werken met de VS” overeenkomstig “de drie communiqués”, waarop de diplomatieke betrekkingen tussen de VS en China zijn gebaseerd.

De betrekkingen tussen beide landen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd. Het hoogtepunt van die bekoeling had plaats in het voorjaar, voorafgaande aan de eerste democratische presidentsverkiezingen in Taiwan. De Verenigde Staten stuurden toen een vliegdekschip naar de Straat van Taiwan in een reactie op de militaire manoeuvres van het Chinese Volksbevrijdingsleger, dat een poging deed de verkiezingen te ontwrichten. In de maanden daarna hebben beide landen hun uiterste best gedaan de betrekkingen te herstellen.

Desondanks wordt de overwinning van Clinton verwelkomd in Peking omdat daarmee de Chinese wens tot een hernieuwde Chinees-Amerikaanse toenadering lijkt veilig gesteld. Zo streven de Chinese autoriteiten al geruime tijd naar een Chinees-Amerikaanse top in de vorm van een bezoek van Clinton aan China. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, die over enkele weken naar Peking afreist, kan besprekingen daaromtrent zonder wijziging voortzetten.

China hoopt met het bezoek en een eventuele top, de Amerikaanse 'inmenging' in 's lands 'binnenlandse aangelegenheden', aangaande mensenrechten, Tibet en Taiwan, een halt toe te roepen en het handelsoverschot van 35 miljard dollar dat het met de VS heeft, ten volle te benutten.