Akzo Nobel en KLM liggen op beurs onder vuur

AMSTERDAM, 6 NOV. Akzo Nobel en KLM waren vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs de belangrijkste verliezers onder de grote fondsen. Het AEX koersgemiddelde noteerde rond het middaguur 2,75 punten hoger op 588,78 punten.

AMSTERDAM Evenals de andere Europese beurzen reageerde Amsterdam positief op de Amerikaanse verkiezingsuitslag, waarbij Clinton president blijft en de Republikeinen hun meerderheid in het Congres handhaven. Het machtsevenwicht wordt op de obligatiemarkt gezien als het beste recept voor het Amerikaanse economische en begrotingsbeleid. De gunstige stemming op de obligatiemarkt die het nieuws veroorzaakte werkte door in een lagere rente op de kapitaalmarkt en stimuleerde zo de aandelenkoersen. Ook de winst van Wall Street en de gestegen dollar droegen bij tot een positieve stemming. De dollar veerde op van 1,6995 gulden tot 1,7075.

Handelaren zagen ondanks de koersstijgingen met name institutionele beleggers als verkopers opduiken. Vanaf de optiebeurs kwam juist vraag.

Een dag na de presentatie van de kwartaalcijfers en een nieuw bezuiningingsprogramma deed het aandeel KLM een forse stap terug. Gisteren sloot het aandeel KLM nog op een winst van 1,90 gulden. Vanmorgen leverde het aandeel 1,60 gulden in op 42,20 gulden. Analisten hebben hun taxaties van de toekomstige winst verlaagd en tonen twijfels bij de bezuiningsoperatie.

“Bouw kondigde kostenbesparing aan, maar aan de brandstofkosten en personeelskosten is weinig te doen”, meent een handelaar. “Kosten besparen door de afschrijvingstermijn van de vliegtuigen te verlengen is echter niet meer dan een boekhoudkundige truc. Daar prikken de analisten zo doorheen.”

Akzo Nobel incasseerde een verlies van 2,60 gulden op 215 gulden na de publicatie van teleurstellende kwartaalcijfers. De onderneming handhaaft de verwachting dat de winst (voor buitengewoon resultaat) over heel 1996 vergelijkbaar zal zijn met die van vorig jaar.

Het aandeel Koninklijke PTT Nederland boekte vanmorgen een winst van een dubbeltje op 63,80 gulden. Topman Fred Millar van het Australische express-postbedrijf TNT waarop KPN een bod heeft gedaan, sprak op de algemene vergadering van aandeelhouders van TNT de verwachting uit dat de Europese Commissie de overname zal goedkeuren. Hij verwacht voorts dat de winst van TNT in de tweede helft van dit jaar zal toenemen.

Koerswinst was er vanmorgen voor banken en verzekeraars. ABN Amro was 90 cent hoger op precies 98 gulden. ING boekte een winst van 60 cent op 55,50 gulden. Ahold profiteerde van de expansieplannen die zijn aangekondigd. Het aandeel steeg vanmorgen met 1,80 gulden naar 105,30.

De stijging van de dollar trok vanmorgen het pond sterling mee. De Britse munt, die de laatste weken maar niet te stuiten lijkt, steeg tot een koers van 2,8155 gulden in vergelijking met een slot van 2,7980.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York zijn gisteren de aandelenkoersen in het kielzog van de obligatiekoersen opgelopen. Het Dow Jones-koersgemiddelde, dat kort na de opening van de handel snel opklom, sloot uiteindelijk 39,52 punten hoger op 6081,20.

TOKIO Op de Effectenbeurs van Japan eindigde het Nikkei-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen vandaag 399,19 punten hoger op 20991,52 punten.