Akkoord Bundespost met Duitse Postbank

BONN, 6 NOV. De Deutsche Bundespost en de Duitse Postbank hebben een overeenkomst bereikt die privatisering van de Postbank volgend jaar mogelijk maakt. Dit heeft minister Bötsch (Posterijen en Telecommunicatie) gisteren bekendgemaakt. Na maanden touwtrekken zijn de twee het eens geworden over het gemeenschappelijk gebruik van de kantoren.

De Post krijgt een belang van 25 procent in de Postbank per 1 januari 1999. Onder die voorwaarde ging topman Klaus Zumwinkel van de Post akkoord met de afspraken. De regerende liberalen van de FDP verzetten zich tegen die deelneming, die de Postbank ook niet wilde. Bötsch wil de overige 75 procent van de Postbank volgend jaar verkopen. De verwachte opbrengst van 3,1 miljard mark is op de lopende begroting meegenomen. De Post wil in 1999 naar de beurs. Volgens Bötsch is de beurswaarde dankzij het belang van 25 procent in de Postbank goed voor een miljard mark. Van de 16.500 postkantoren die Duitsland telt, gaan er op termijn mogelijk 6500 dicht. Volgens de vakbonden komen daardoor 20.000 arbeidsplaatsen in gevaar. (DPA)