806 zeges in 1.075 toernooi-partijen; Afscheid Edberg met rode rozen en een schommelstoel

ROTTERDAM, 6 NOV. Stefan Edberg heeft gisteren op emotionele wijze afscheid genomen van 'zijn' publiek. “Tusen takk”, scandeerden duizenden toeschouwers bij het tennistoernooi in Stockholm. Hartelijk dank. De enige open plaatsen in de Koninklijke Tennishal waren te vinden in de koninklijke loge.

De 30-jarige Zweed speelde gisteren zijn laatste toernooi-wedstrijd. Hij verloor in de eerste ronde met 7-6 en 6-3 van zijn landgenoot Niklas Kulti die 71ste staat op de wereldranglijst. Edberg stopt 1 december met tennissen. In elk toernooi waar hij de laatste maanden speelde, wachtte hem een staande ovatie. In Stockholm was het afscheid nog iets specialer. Na de wedstrijd kwamen er dertig ballenmeisjes de baan op om Edberg een rode roos te geven. Van de organisatie kreeg hij een schommelstoel. Trommelaars en een vlaggenparade begeleidden zijn aftocht.

“Het publiek was fantastisch”, zei Edberg na afloop. “Maar Kulti overdonderde me. Hij had niets te verliezen. Ik was wat trager dan normaal en ik was gespannen toen ik de baan op kwam. Toch speelde ik niet eens zo slecht, maar hij was goed in vorm.” Edberg heeft de afgelopen vijftien jaar onafgebroken meegedaan aan de 'open Zweedse kampioenschappen' in Stockholm. Hij debuteerde in 1982 als 16-jarige in het toernooi met een nederlaag in de eerste ronde tegen landgenoot Thomas Hogstedt.

“Ik nam vroeger vaak de metro vanaf de andere kant van de stad om de wedstrijden te bekijken, toen ik hier begon te trainen met Percy Rosberg, de coach van Bjorn Borg”, zei Edberg, die opgroeide in Vastervik, op vier uur rijden ten zuiden van Stockholm. “Ik heb bijzondere herinneringen aan dit toernooi. Ik speelde hier ook een van mijn beste wedstrijden: mijn zege op Mats Wilander in de finale in 1986. Het werd 6-2, 6-1 en 6-1.”

Kulti liet zien dat de tijd van gaan is gekomen voor de 30-jarige oud-kampioen. “Er zijn tegenwoordig spelers die je op een goede dag letterlijk van de baan kunnen meppen”, vertelde Edberg onlangs in een vraaggesprek. “Ik heb de bal nooit echt hard geslagen. Mijn kracht was mijn beweeglijkheid en mijn snelheid. Daarmee won ik mijn wedstrijden.”

Edberg won in veertien jaar proftennis zes grand-slam-toernooien: Wimbledon in 1988 en 1990, de US Open in 1991 en 1992 en de Australian Open in 1987 en 1990. In 1990 en 1991 voerde hij de wereldranglijst aan. Edberg won 806 van de 1.075 toernooi-partijen die hij speelde. Edberg speelt zijn laatste wedstrijden waarschijnlijk bij de finale van de Davis Cup tegen Frankrijk. Die is op 29 en 30 november en 1 december in Malmö. Edberg zei gisteren dat hij hoopte een uitnodiging te krijgen voor het Zweedse team. Edberg won met Zweden de Davis Cup in 1984, 1985, 1987 en 1994.

In Stockholm verloor Paul Haarhuis in de eerste ronde met 6-2 en 6-3 van de Zweed Thomas Johansson. In Moskou won Sjeng Schalken van de Canadees Lareau met 6-4 en 6-4.